De klok tikt voor House of Fraser

De klok tikt voor House of Fraser

De Britse warenhuisketen House of Fraser dreigt om te vallen nu een Chinese aandeelhouder dan toch niet met extra geld over de brug wil komen. De keten zegt in gesprek te zijn met alternatieve investeerders, maar de tijd dringt.

 

Verschillende kandidaten

In juni van dit jaar had het Chinese C. Banner Holdings (dat ook eigenaar van de Londense speelgoedwinkel Hamleys) nog beloofd om zijn participatie in de warenhuisketen te verhogen tot 51% en 70 miljoen pond (92 miljoen euro) in de noodlijdende retailer te pompen, maar intussen kampt dat bedrijf zelf met liquiditeitsproblemen en wordt het reddingsplan afgeblazen.

 

Nu moet House of Fraser dus dringend op zoek naar een nieuwe investeerder. De retailer had al besloten om 31 van de 59 warenhuizen te sluiten in Groot-Brittannië, waardoor 6.000 jobs zouden verloren gaan, maar dat zal niet volstaan. In september moet de keten voor 25 miljoen pond (28 miljoen euro) aan huur betalen, dus als er niet snel vers geld binnenkomt, wordt het een faillissement. De warenhuisketen is naar eigen zeggen in gesprek met verschillende kandidaat-investeerders. Eén van de namen die circuleren is die van miljardair Philip Day, eigenaar van het Britse modemerk Jaeger. Ook Mike Ashley, topman van SportsDirect, zou in de running zijn.

 

House of Fraser is niet de enige Britse retailer die diep in de problemen zit. Ook bij onder andere New Look, Mothercare, Carpetright en Marks & Spencer staan winkelsluitingen op de planning. De sterke opkomst van e-commerce en de gevolgen van de brexit doen de retailsector geen goed.