Debenhams failliet, verlaat Ierland

Gevel winkel van retailer Debenhams
Brookgardener / Shutterstock.com

De Britse warenhuisketen Debenhams heeft de insolventieprocedure opgestart. Alle Ierse winkels gaan al zeker dicht, CEO Stefaan Vansteenkiste hoopt dat in het Verenigd Koninkrijk nog wat te redden valt.

 

22.000 banen in gevaar

Voor de tweede keer in een jaar tijd gaat Debenhams in faling: het bedrijf komt onder curatele te staan, waardoor de toekomst van de warenhuisketen en 22.000 banen op de helling komen te staan. Voor de Ierse activiteiten is het al zeker over en uit: de elf warenhuizen en 1200 banen in Ierland worden geschrapt. Over de afdeling wordt het faillissement uitgesproken.

 

Op die manier hoopt de Belgische topman Vansteenkiste het in het Verenigd Koninkrijk verder op de 42 winkelsluitingen te kunnen houden die hij al in januari had aangekondigd. Vanaf nu zijn niettemin ook de aangestelde curators van bedrijfsadviesbureau FRP Advisory aan zet, die toezicht zullen houden op het verdere verloop.

 

Jaren gaande

Debenhams zegt online actief te blijven in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en zelfs Denemarken. Ook bestellingen cadeaubonnen en retouren worden normaal geaccepteerd. Momenteel zijn door het coronavirus wel alle fysieke winkels dicht, maar Vansteenkiste belooft "zo veel mogelijk winkels te heropenen" van zodra dat mag.

 

Lang voor de coronacrisis worstelde Debenhams al met de uitdagingen op de retailmarkt. In april 2019 kwam de retailer in handen van een groep schuldeisers: toen werden twintig winkels permanent gesloten en werden de huurprijzen in tientallen andere filialen verlaagd. In januari van dit jaar gingen nog eens negentien winkels dicht.