Debenhams ontslaat nog eens 2.500 medewerkers

Gevel warenhuis van retailer Debenhams in Engeland
Foto: loocmill / Shutterstock.com

De Britse warenhuisketen Debenhams schrapt opnieuw 2500 banen, bovenop de 1500 ontslagen dit voorjaar. Ondertussen worden de toekomstmogelijkheden voor de retailer onderzocht, die onder curatele staat.

 

Al derde ontslagronde

De coronacrisis zorgt voor een waar bloedbad in de Britse winkelstraten: grote Britse retailers als Marks & Spencer, John Lewis en WH Smith hebben al duizenden ontslagen aangekondigd en Debenhams voegt daar nu nog een stevige schep aan toe. De warenhuisketen, die sinds april onder gerechtelijke bescherming staat, wijst nog eens 2500 medewerkers de deur.

 

"We hebben met succes 124 winkels heropend na de lockdown, en doen het momenteel beter dan verwacht. Tegelijkertijd is de handelsomgeving nog ver van een terugkeer naar de normale toestand en moeten we ervoor zorgen dat onze winkelkosten in lijn zijn met de realistische verwachtingen", laat het bedrijf weten aan Reuters. 

 

Verkoop in de maak?

In mei liet de retailer al honderden mensen op het hoofdkantoor gaan en in april kostte de stopzetting van de Ierse activiteiten nog eens 1400 mensen hun job. Ondertussen zegt het management wel alle nodige stappen te zetten om Debenhams kans te geven op een levensvatbare toekomst. Daarvoor onderzoekt de warenhuisketen sinds vorige maand enkele mogelijke uitwegen.

 

Die zouden er onder meer uit bestaan een nieuwe joint venture aan te gaan met investeerders, de formule aan een derde partij te verkopen of een doorstart te maken onder de huidige eigenaars. De meest waarschijnlijke piste is een verkoop, waarbij een Chinees consortium als overnamekandidaat wordt getipt. Het bedrijf heeft tot eind september om tot een beslissing te komen.

 

 

Hoe ziet de toekomst van de warenhuizen eruit, nu de ooit zo prestigieuze en tot de verbeelding sprekende retailbranche vooral op apegapen lijkt te liggen? Mooi, tenminste als ze gaan voor omnichannel, ‘fygitaal’ en exclusief, analyseren Erik Van Heuven en Stefan Van Rompaey in het zopas verschenen boek ‘The Future of Department Stores’. Koop je exemplaar in de betere boekhandel of bestel het via deze link.