Decathlon dreigt met verhuis dc naar Nederland

De Decathlon-winkel in Antwerpen
Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

België en nachtwerk in de logistiek: het blijft een lastig huwelijk. Nu vindt ook de directie van Decathlon het welletjes geweest en vaardigt een ultimatum uit: komt er geen akkoord met de vakbonden over de kwestie, dan verdwijnt het distributiecentrum in Willebroek naar Nederland.

 

Tilburg als vervanger

Dat staat er nog maar een goed jaar en had de bedoeling om vanuit België ook Nederland te gaan beleveren, maar daar steekt de nachtwerkdiscussie dus mogelijk een stokje voor. Bij gebrek aan een algemeen kader moeten bedrijven elk onderling afspraken maken met hun vakbonden, en dat lijkt bij Decathlon (in tegenstelling tot onder andere Van de Velde of IKEA begin dit jaar) maar moeilijk te lukken.

 

De directie wil zo snel mogelijk levering binnen de 24 uur kunnen garanderen en heeft naar eigen zeggen al een alternatieve locatie op het oog, zo bericht De Tijd: net over de grens in Tilburg, waar ook onder andere Coolblue een groot logistiek complex heeft. Willebroek zou dan worden ingekrompen tot een distributiecentrum vanwaar enkel nog de Belgische winkels worden bevoorraad.

 

Vlakbij een akkoord

Volgens de vakbonden zal het allemaal zo'n vaart niet lopen: we zitten vlakbij een akkoord, zegt Vicky Hendrickx aan De Tijd. "In december zijn er nog twee vergaderingen tussen de vakbonden en de directie en dan denken we overeenstemming te vinden over de laatste details", verduidelijkt de ACLVB-woordvoerder. Tevreden met de demarche van de directie om net nu te dreigen met een verhuis naar Nederland is Hendrickx allerminst: ze voelt door die zet de druk fors toenemen.

 

Zelfs in deze omstandigheden is de relatie tussen vakbonden en directie echter nog steeds beter dan twee jaar terug: toen weigerde de directie vlakaf met de vakbonden te onderhandelen en wendde ze zich rechtstreeks tot het personeel. Dat leverde naast een sneer over "toestanden uit Bangladesh" ook de totale weigering van de vakbonden op om een eventueel akkoord te ondertekenen. Zo diep is het water (voorlopig?) dus niet meer, maar heel veel goeds zal deze aankondiging daar niet aan gedaan hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd, heet dat dan.