Decathlon koopt zonne-energie van particulieren

Decathlon

Nu de terugdraaiende tellers voor zonnepanelen niet meer mogen, springt Decathlon in de bres: de sportketen koopt de zonnestroomoverschotten van Belgische consumenten over. Een primeur, heet het.

 

Zonnebonus voor groene energie

Belgen kunnen hun zonnestroomoverschotten straks verkopen aan Decathlon. Zo wil de keten een ‘energiegemeenschap’ vormen, die de overtollige stroom opgewekt door de zonnepanelen van particulieren voor een “zonnebonus” aan de retailketen levert. De bonus bedraagt 4,5 eurocent per kWh, wat volgens de bedenker van de oplossing het dubbele is van wat leveranciers gemiddeld bieden.

 

Energiestudiebureau Zero Emission Solutions ontwikkelde het nieuwe energiemarktmodel, naar eigen zeggen een primeur voor België. “Ons ICT-platform zal als een ‘tinder voor groene stroom’ vraag en aanbod bij elkaar brengen”, aldus zaakvoerder Alex Polfliet. Met het platform wil Polfliet ook een oplossing bieden voor de Vlamingen die zich gedupeerd zien door het recente afschaffen van de terugdraaiende teller.


Decathlon wil door middel van dit systeem nog meer inzetten op groene energie. Vandaag haalt de keten 27% van haar stroom uit zonnepanelen op de daken van een 25-tal vestigingen, maar al in 2021 wil de sportretailer één derde van de stroom uit eigen zonnepanelen halen. Door daarbovenop zonnestroom af te nemen van particulieren gaat het Franse bedrijf nog een stap verder.