Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

 

Nummer drie in Zwitserland

Decathlon maakt een enorme sprong in Zwitserland: de Fransen startten er eind 2016 een webshop op en openden intussen ook één fysieke vestiging (in Neuchâtel). Nu krijgt de groep er met de overname van Athleticum in één klap 23 winkels bij. Athleticum is de derde grootste sportwinkelketen van Zwitserland, na Ochsner Sport en Migros-dochter SportXX, maar haalt met zijn 23 winkels en 455 medewerkers “slechts de helft van de omzet van de nummers één en twee”, zo zei Jean-Bernard Rondeau van Maus Frères.

 

De onderhandelingen over de overname liepen naar verluidt al twee jaar. Er kwam zelfs een test aan te pas: sinds april was Decathlon aan het proefdraaien in de voormalige Athleticum-vestiging van Meyrin (Genève). Met succes, zo blijkt nu. “We hopen dit succes ook bij de andere vestigingen te kunnen overdoen”, zegt Christian Ollier, directeur-generaal van Decathlon Zwitserland. De merknaam Athleticum verdwijnt ten laatste eind 2019 uit het straatbeeld.

 

“Op termijn willen we nog ongeveer 30 winkels openen en het aantal medewerkers verdubbelen”, aldus nog Ollier. De nieuwe eigenaar kondigde meteen een prijzenoffensief aan: “Zwitsers mogen dan al een hoger gemiddeld inkomen hebben dan andere Europese burgers, zij zijn niet bereid om hun sportartikelen tegen eender welke prijs aan te schaffen.”

 

Decathlon, eigendom van de Franse familie Mulliez (van supermarktketen Auchan), is met een jaaromzet van 11 miljard euro de grootste keten van sportwinkels ter wereld. De groep telt inmiddels ruim 1.300 vestigingen en zo'n 85.000 medewerkers.