Decathlon springt in start-ups

Logo van retailer Decathlon
Foto: aureliefrance / Shutterstock.com

Decathlon lanceert in België een coachingtraject voor start-ups. De sportretailer biedt startende ondernemers tot vijf maanden coaching aan, toch als ze iets rond sport, wellness of gezondheid doen.

 

Workshops en coaching

Op 21 september zit Decathlon voor het eerst samen met een tiental Belgische starters. De sportketen lanceert voor hen namelijk het programma ‘Jump’, waarmee het bedrijf start-ups in de sport-, welzijns- en gezondheidssectoren wil ondersteunen. Het programma is een Belgisch initiatief, bedacht door Alicia Verspecht die het als thesis uitwerkte. Nu krijgt ze de kans om het idee in de praktijk om te zetten. 


In een eerste selectie zijn negen kandidaten in de running, maar de keten hoopt op veel meer. Verspecht wil graag minstens 20 start-ups voor de tweede selectieronde in januari en zo’n 40 tegen eind volgend jaar, zegt ze tegenover L’Echo. Concreet wordt de gekozen ondernemingen drie tot vijf maanden coaching aangeboden, zowel met workshops door interne Decathlon-specialisten (marketing, webdesign, etc.) als door externe ‘corporate’ specialisten.

 

Geen investeringsprogramma

De gekozen start-ups moeten een bijdrage van 2.000 euro betalen, maar krijgen daarvoor twee jaar de tijd. In eerste instantie is het niet de bedoeling dat Decathlon in aandelen van de bedrijven investeert, al sluit het bedrijf niet uit dat dit later wel nog kan gebeuren. 


Hoewel het vooral de bedoeling om het basisconcept van de starters te evalueren en, indien nodig, te heroriënteren, kunnen ook jonge bedrijven met al meer ervaring terecht. Hen wil de coaching helpen groeien en voorbereiden op een eventuele fondsenwervingscampagne, legt Verspecht uit. 


Decathlon voorziet voor ‘zijn’ starters zelfs nog een co-workingruimte: vanaf 5 oktober opent in de kantoren van de winkel in Evere een co-workkantoor met plaats voor 40 personen.