Deeltijds werken in retail bereikt recordhoogte | RetailDetail

Deeltijds werken in retail bereikt recordhoogte

Deeltijds werken in retail bereikt recordhoogte
Shutterstock

Het aantal deeltijdse medewerkers in retail is voor het derde jaar op rij gestegen, zegt SD Worx. Het wordt steeds moeilijk om een voltijdse betrekking te krijgen in een sector die nu meer dan ooit behoefte heeft aan flexibel inzetbare werkkrachten.

Verticale integratie

Bijna 58% van de medewerkers in retail werkt nu deeltijds. Een bijzonder hoog percentage, als je weet dat het gemiddelde in België 34% deeltijdsen bedraagt. De aanhoudende stijging van het aantal deeltijdse krachten heeft alles te maken met de nieuwe manier van werken in retail, weet Peter Van Ostaeyen, retailexpert bij SD Worx.

 

“Meer en meer ketens hebben een inhaalbeweging achter de rug op het vlak van onlineverkoop. Na die inspanning maken ze vaak werk van de verticale integratie van alle onderdelen: het aansluiten van de online business bij de fysieke winkels, en daaraan gekoppeld ook de herpositionering van die laatste. Voor de fysieke winkels betekent dit vaak minder winkels met meer beleving, aangesloten op zo veel mogelijk kanalen – omnichannel dus.”

 

Professioneel puzzelen

In die nieuwe manier van werken, die hogere (en duurdere) eisen stelt aan de bevoorradingsketen is het vaak een gevecht om de marges te bewaken. “Extra marges zijn, ondanks wat men doorgaans denkt, niet alleen te vinden in het optimaliseren van de onlineprocessen en de logistieke keten, maar evengoed bij het personeel. De sleutel ligt bij het inplannen. Planningsoftware in retail is niet nieuw, maar we zien dat een nieuwe generatie zich aankondigt. Dat gebeurt steeds meer via geïntegreerde softwarepakketten, gerund door professionelen. Hier zien we als het ware nieuwe functies ontstaan bij de grotere ketens.”

 

Er ontstaat zelfs een heel nieuwe tak van consultancy: ‘puzzelaars’ die een sterke kennis van het retailbusinessmodel combineren met hun kennis en kunde op gebied van planningssoftware, weet Van Ostaeyen. “Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Protime, een bedrijf uit Aartselaar dat zich steeds meer toelegt op de huidige complexiteit in retail. En om even terug te komen op het groeiende aandeel deeltijdsen: hoe kleiner de puzzelstukjes, hoe makkelijker het is om complexe puzzels te bouwen. Logisch niet?”

 

Voor meer info over dit onderwerp: retail@sdworx.com. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top