Definitief akkoord overname Hema

Shutterstock.com

Er is definitieve overeenstemming bereikt over de verkoop van Hema aan Parcom en Mississippi Ventures van de familie Van Eerd (Jumbo). In de marge maakte de winkelketen ook zijn kwartaalcijfers bekend.

 

400 miljoen euro

De overname van Hema is helemaal rond. Het consortium van Parcom en Mississippi Ventures heeft (inclusief bankleningen) een acquisitiefinanciering van 400 miljoen euro geregeld en een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit van 80 miljoen euro. Het betekent dat alle obligaties, goed voor zo’n 300 miljoen euro, zullen worden afgelost en dat alle Hema-aandelen na afronding van de deal in handen komen van het consortium, in een 50/50 samenwerkingsverband. Door de overeenkomt zullen de jaarlijkse rentelasten van de winkelketen van meer dan 50 miljoen euro vóór de herstructurering dalen naar minder dan 10 miljoen euro.

 

“De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor Hema, omdat de bankfinanciering een cruciale voorwaarde was voor het aangaan van de overeenkomst. Bij afronding van de transactie begin 2021, hebben we niet alleen een gezonde financiële basis met een flink lagere schuldenlast en ruimte om in onze toekomst te investeren, maar ook nieuwe eigenaren die ons voor de lange termijn ondersteunen en een stabiele operationele basis geven”, aldus CEO Tjeerd Jegen in een persbericht.

 

Online boost

Vanochtend maakte Hema eveneens bemoedigende kwartaalcijfers bekend. Ondanks de coronacrisis wist het warenhuisketen de omzetdaling te beperken tot 2,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit thuisbezorgingen steeg met 75,5%, waardoor een belangrijk deel van het omzetverlies in de winkels als gevolg van covid-19 kon worden gecompenseerd. De genormaliseerde EBITDA daalde met 11,9% tot 55 miljoen euro.

 

Hema verkocht de afgelopen maanden beduidend meer non-food artikelen, zoals huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten (+8,9%) en kleding (+2,6%). De food-omzet daalde met meer dan een kwart, omdat heel wat Hema-restaurants tijdelijk gesloten moesten blijven.