Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie
Foto: PR-PhotoDesign / Shutterstock.com

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

 

1.000 banen weg door omzet- en winstval

Galeria Kaufhof zag in het voorbije kwartaal de omzet aanzienlijk slinken: tussen februari en april verkochten de warenhuizen 8% minder dan een jaar eerder, vernam WirtschaftsWoche in Duitsland. Op vergelijkbare basis bedroeg de daling 6,4%. Vooral herenschoenen, handtassen en huishoudproducten werden beduidend minder gekocht. Boosdoeners zouden volgens eigenaar Hudson's Bay het weer en winkelsluitingen zijn geweest.

 

Het verlies loopt ondertussen verder op: volgens informatie van WirtschaftsWoche steeg het brutoverlies (EBITDA) in diezelfde periode met liefst 40 procent, goed voor zo'n 30 miljoen euro in het rood. Besparingen zijn daarom noodzakelijk, meent Kaufhof: in die maanden zijn op de winkelvloeren duizend full-time equivalenten (van de 8900) geschrapt. In het eerste kwartaal werd het aantal interimkrachten met 35% teruggedrongen, over de volledige eerste jaarhelft is er sprake van een halvering.

 

Fusie met Karstadt moet 200 miljoen opleveren

Ondertussen zijn de fusiegesprekken tussen Duitse concurrent Karstadt en Galeria Kaufhof zo goed als afgerond. Beide warenhuisgroepen hopen met de samensmelting ruim 200 miljoen euro te besparen op jaarbasis. De nieuwe 'Deutschen Warenhaus Holding', zoals het intern wordt genoemd, zou na de fusie een procent meer marge moeten behalen dankzij lagere inkoopprijzen, op personeelkosten denkt de joint venture 46 miljoen euro te besparen en de infrastructuurkosten (van logistiek over IT tot vastgoed) moeten 64,5 miljoen euro lager uitkomen.

 

Samen zouden de warenhuisbedrijven zoveel mogelijk van hun 176 vestigingen willen behouden, maar het fusiebedrijf acht de sluiting van 15 tot 20 verlieslatende of kannibaliserende filialen binnen de komende vijf jaar wel mogelijk. Het gezamenlijke EBITDA zou zo 420 miljoen euro moeten halen en een marge van 8,4%.