Discounter Action versnelt internationale groei

Discounter Action versnelt internationale groei

De Nederlandse budgetketen Action is zijn internationale groeitempo aan het versnellen. De keten verwacht dit jaar méér winkels te openen dan de 141 die vorig jaar in bedrijf werden genomen.

100ste filiaal in Duitsland

Action mikt meer dan ooit op internationale groei, meldde het bedrijf donderdag naar aanleiding van de opening van zijn honderdste vestiging in Duitsland, in het plaatsje Lampertheim (in de deelstaat Hessen). Dit jaar opende de groep een dertigtal vestigingen van de zestig die op de planning staan. “De opening van ons honderdste filiaal in Duitsland bewijst het succes van onze formule, maar is tegelijk nog maar de eerste etappe voor Action in Duitsland”, zegt Steffen Rosenbauer, algemeen directeur van Action Deutschland.

 

De keten wil op termijn het hele Duitse grondgebied dekken en maakt daarvoor werk van een eigen distributiecentrum voor de Duitse markt. Dat verrijst in Biblis (Zuid-Hessen) en zal naar verwachting komend voorjaar operationeel zijn. Action is actief in Duitsland sinds 2009 en boekte er in 2015 een omzet van 165 miljoen euro, dubbel zoveel als een jaar eerder.

 

Op naar 200ste in Frankrijk

Behalve Duitsland is ook Frankrijk een belangrijk speerpunt voor de groep: komende week opent in Grenoble de 200ste Franse Action. Om de groei in Frankrijk te ondersteunen, nam Action eerder dit jaar al een eerste distributiecentrum in gebruik (in Moissy-Cramayel). Inmiddels is al de bouw gestart van een tweede distributiecentrum in de buurt van Toulouse.

 

In België, waar midden vorig jaar ook al de honderdste winkel zijn deuren opende, staat de teller intussen op 129. “In België werden dit jaar al dertien winkels geopend en staan nog meer winkelopeningen gepland”, bevestigt een woordvoerster, maar een getal kan ze daar nog niet op plakken. Voor de keten werken in België 1.882 mensen (1.251 voltijdse equivalenten).

 

Action is intussen actief in zes landen (naast thuisland Nederland en de besproken landen ook nog Luxemburg en Oostenrijk) met in totaal 780 winkels. De onderneming telt ruim 29.000 medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van ruim twee miljard euro.