Dit zijn de 50 grootste retailers ter wereld

Walmart
Shutterstock.com

Amerikaanse bedrijven domineren de hitparade van de grootste retailers ter wereld, met Walmart en Amazon op kop. Chinese challengers zetten hun opmars verder. Ahold Delhaize bezet nu de veertiende plaats.

 

Schwarz Group (Lidl) is grootste Europese bedrijf

Met een verwachte omzet van omgerekend ruim 442 miljard euro in 2019 blijft Walmart met ruime voorsprong het grootste retailbedrijf ter wereld. De wereldmarktleider is bijna tweeënhalf keer zo groot als de nummer twee, Amazon, die goed is voor zo’n 183 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwste top-50 die onderzoeksbureau Kantar zopas publiceerde. Amerikaanse bedrijven domineren die hitparade: zes van de tien grootste retailers hebben hun hoofdzetel in de VS. Wel is slechts één van hen enkel en alleen in de VS actief: Kroger, op plaats vijf.

 

Het grootste Europese bedrijf in de rangschikking is Schwarz Group, het moederbedrijf van discounter Lidl, op de vierde plaats. Grote rivaal Aldi volgt op plek 7, Carrefour staat op 9. Tesco is nummer 12 en Ahold Delhaize is op plaats 14 de vijfde grootste Europese retailer. Niet geheel onverwacht is de opmars van Chinese retailers in de lijst: JD.com komt de top tien binnen, Alibaba steeg met zes plaatsen naar positie 25 en ook minder bekende namen als Suning en China Resources Enterprise, twee Chinese retailconglomeraten, maken hun opwachting in de top 50.

 

Kantar voegt aan de rangschikking ook een prognose toe: het consultingbedrijf verwacht voor de komende vijf jaren mooie groeicijfers voor Walmart, Amazon, Alibaba en JD.com, net als voor onder andere CVS, Apple en Ikea. Deze ondernemingen investeren in nieuwe markten en zakenmodellen en doen slimme overnames. Minder rooskleurig ziet de toekomst er uit voor retailers met een traditioneler businessmodel, en dan vooral voor de grootste supermarktketens.