Doek valt voor Intertoys: in surséance

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Speelgoedketen Intertoys heeft uitstel van betaling gevraagd en gekregen. De bewindvoerders bekijken een doorstart mits stevige herstructurering. De 400 winkels in België en Nederland blijven voorlopig wel open.

 

Zware sanering op komst

Intertoys heeft dinsdag bescherming tegen schuldeisers gevraagd aan de rechtbank van Amsterdam. Er zijn twee bewindvoerders aangesteld, die – “waar nodig” met advies van de Ondernemingsraad van het bedrijf – bekijken of en hoe een herstructurering haalbaar is. Naar alle waarschijnlijkheid komt er een zware sanering.

 

Wel blijven de 400 winkels voorlopig open. Ook de gewone retourregeling blijft van kracht, laat de keten weten aan de pers. CEO Roland Armbruster zegt de “onzekerheid te betreuren die dit voor de 3.200 medewerkers en voor de 100 franchisenemers plus talloze leveranciers creëert, maar de marktontwikkelingen geven geen ander alternatief”, aldus het AD.

 

Nieuwe eigenaar wil omnichannel

Intertoys is pas sinds 2017 in handen van de Britse investeerdersgroep Alteri Investors, die van de speelgoedretailer een omnichannelspeler wou maken die ook meer klantgericht zou werken. Eerdere pogingen van ex-eigenaar Blokker Holding om de keten te revitaliseren waren ook al op een sisser uitgedraaid: op tien jaar is de omzet gehalveerd, verklaart topman Armbruster.

 

Blokker probeerde Intertoys onder meer te versterken door zusterformules Bart Smit en Toys XL in het enseigne op te laten gaan. Ook de hoofdkantoren van Intertoys en Bart Smit werden samengesmolten. Bij Belgische franchisenemers van Bart Smit stootte de beslissing echter op hevig verzet en daar is de naamsverandering nooit door kunnen gaan.