Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld | RetailDetail

Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld

Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld
Shutterstock.com

In de Britse retailsector dreigt opnieuw een sociaal bloedbad. Warenhuisketen House of Fraser sluit 31 winkels en schrapt ruim 6.000 banen. Discounter Poundworld staat op de rand van het bankroet als het niet snel een koper vindt.

 

Zware crisis

Bij House of Fraser moeten 31 van de 59 warenhuizen sluiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland: zelfs de flagshipstore op Oxford Street moet dicht. Dat is een voorwaarde om bijkomende investeringen los te krijgen vanwege de Chinese hoofdaandeelhouder C.banner International Holdings. In totaal gaan meer dan 6.000 jobs verloren. House of Fraser is een erg traditionele warenhuisketen keten die mode, schoonheidsproducten, geschenken en interieurartikelen verkoopt. Zulke warenhuizen zijn erg kostelijk om uit te baten en de retailer verloor te veel omzet en marktaandeel.

 

Poundworld van zijn kant kondigde eerder dit jaar aan dat het 100 van zijn meer dan 350 winkels zou sluiten, maar nu blijkt dat eigenaar TPG Capital zelfs helemaal geen geld meer wil pompen in de keten. Als het bedrijf geen overnemer vindt binnen de tien dagen, gaat het op de fles. Dat zou meer dan 5.000 medewerkers hun baan kosten.

 

De retailsector maakt een zware crisis door over het Kanaal: eerder dit jaar zijn elektronicaketen Maplin en de Britse tak van Toys R Us al omgevallen. Onder andere New Look, Mothercare, Carpetright en Marks & Spencer hebben winkelsluitingen en ontslagen aangekondigd. Deze ketens lijden niet enkel onder de sterke opkomst van e-commerce (nu al goed voor bijna één vijfde van de Britse retailomzet), maar ook onder de daling van het Britse pond als gevolg van de brexit, waardoor inkopen flink duurder wordt. Amazon van zijn kant kondigde deze week aan dat het dit jaar 2.500 medewerkers in dienst neemt in het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.