E-commercesector vreest voor chaos na brexit

Shutterstock.com

Een harde brexit zou kunnen leiden tot een ernstige verstoring van grensoverschrijdende e-commerce. De sector dringt er daarom op aan dat Europa en het Verenigd Koninkrijk snel werk maken van een akkoord.

 

Chaos dreigt

De Britse e-commerceomzet is aanzienlijk hoger dan in alle andere Europese landen en het belang van grensoverschrijdende handel is het afgelopen decennium exponentieel gegroeid, maar die groei wordt nu bedreigd: een brexit zonder akkoord zou resulteren in ernstige knelpunten in de stroom van pakketten tussen het VK en de EU, zegt E-commerce Europe. Die belangenorganisatie van de digitale handel telt onder meer BeCommerce en Thuiswinkel.org onder haar leden.

 

De organisatie dringt er bij de EU-lidstaten en de Britse regering op aan om snel een einde te maken aan de heersende onzekerheid en een vlotte doorstroming van goederen en pakjes over de grenzen te blijven verzekeren, ook na maart en aan het einde van de eventuele overgangsperiode. In het geval van een 'no-deal' dreigt immers chaos en zullen kmo's en consumenten uiteindelijk het gelag betalen. De e-commercesector vraagt dat onlinehandel zo veel mogelijk kan blijven werken onder dezelfde voorwaarden als binnen de interne markt.

 

De online spelers zijn niet de enigen die zich zorgen maken over de gevolgen van een harde brexit. Gisteren organiseerde de Britse overheid nog een oefening om de gevolgen in te schatten van eventuele monsterfiles aan de douaneposten in Dover – een test die uiteindelijk een fiasco werd omdat er veel te weinig vrachtwagens aan deelnamen.