Ecover ontwikkelt afwasmiddel met afval AB InBev

Ecover ontwikkelt afwasmiddel met afval AB InBev
Ecover

Ecover en AB InBev slaan de handen in elkaar: de producent van milieuvriendelijke wasmiddelen gaat restalcohol, een afvalproduct dat overblijft na de productie van alcoholvrij bier, gebruiken als grondstof voor een nieuw afwasmiddel.

 

Alcoholvrij bier steeds populairder

Het nieuwe afwasmiddel van Ecover kreeg de naam ‘Too Good to Waste’ en bestaat voor minstens een kwart uit water en ethanol, restingrediënten van het bierbrouwproces. Door de stijgende vraag naar alcoholvrij bier heeft AB InBev steeds meer restalcohol. "Toen de populariteit van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de restalcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken", zegt Yleni De Neve, milieumanager voor AB InBev Europa. "Onze samenwerking met Ecover is een belangrijke stap richting een duurzame hernieuwbare economie."

 

Voor Ecover is het nieuw afwasmiddel slechts een begin: "We hebben onszelf uitgedaagd om na te denken over hoe we bestaande ingrediënten die momenteel nog niet worden hergebruikt, kunnen verwerken in onze producten. Met andere woorden: we willen afval zien als een opportuniteit, niet als een probleem, zegt innovatiemanager Tom Domen. Het bedrijf wil de komende jaren nog meer producten ontwikkelen, die (gedeeltelijk) bestaan uit restafval. Verder experimenteert Ecover ook met CO2-afval als grondstof voor nieuwe producten.

 

AB InBev van zijn kant wil het productieproces verder verduurzamen en blijven nadenken over mogelijke toepassingen voor de 'afvalproducten' zoals graanresten en ethanol. De brouwer slaagde er eerder al in om ethanol om te zetten in biogas voor voertuigen. "Onze langetermijnvisie is om van alcohol effectief een co-product te maken, niet langer een restproduct", besluit De Neve.