Eenvoud loont voor Aldi en Lidl | RetailDetail

Eenvoud loont voor Aldi en Lidl

Eenvoud loont voor Aldi en Lidl
Shutterstock

De discounters Aldi en Lidl staan op plaatsen één en twee in de Global Brand Simplicity Index van Siegel+Gale. Eenvoudige merken zijn winstgevender, scoren beter op klantentrouw en boeken sterkere financiële prestaties.

Complexiteit kost geld

De beste merken zijn de eenvoudigste, volgens de merkstrategen van Siegel+Gale. Voor de zevende maal publiceerde het agentschap zijn Global Brand Simplicity Index, gebaseerd op een onderzoek bij meer dan 14.000 respondenten in negen landen, waarbij wel 857 merken werden beoordeeld. Volgens de definitie van Siegel+Gale bevindt eenvoud zich "op het snijpunt tussen opmerkelijk helder en onverwacht fris": "Ons onderzoek wijst uit dat merken die eenvoud omarmen, meer winstgevend zijn", aldus CCO Howard Belk.

 

Complexiteit kost nu eenmaal geld en eenvoud komt met een premie: 64% van de consumenten is bereid om meer te betalen voor eenvoudiger ervaringen. Bovendien verhoogt eenvoud de merktrouw: 61% van de consumenten zal een merk eerder aanraden als het eenvoudig is. Een aandelenportefeuille van de eenvoudigste wereldmerken presteert 330% beter dan de grote beursindexen.

 

Retailers en fastfood

Aldi blijft al jaren op kop staan in de rangschikking, maar daarachter zien we interessante verschuivingen in de editie 2017. Lidl klimt van plaats drie naar twee. De sterkste stijgers zijn Sephora, Hilton en EasyJet, de sterkste daler is Yahoo. Het meest complexe merk is voor het tweede jaar op rij verzekeraar Axa.

 

Opmerkelijk is het grote aandeel retailers en fastfoodketens in de top vijftien. In deze sectoren stelt de consument eenvoud en snelheid meer dan ooit op prijs. Eenvoud is ook de kracht van veel nieuwe ‘disruptieve’ merken zoals Dollar Shave Club, Spotify, Jet.com, Shazam of GoPro

 

Global Brand Simplicity Index 2017
1.    Aldi
2.    Lidl
3.    Google
4.    Netflix
5.    IKEA
6.    Amazon
7.    KFC
8.    YouTube
9.    McDonald’s
10.    Subway
11.    Burger King
12.    Hilton
13.    Pizza Hut
14.    Carrefour
15.    Hyundai

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Back to top