Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden | RetailDetail

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden
Foto: Shutterstock

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

 

Beleggingstermijn loopt in 2019 af

De Nederlandse discountketen Action is voor 80 procent in handen van het Britse investeerdersgroep 3i, maar een deel daarvan – 35 procent om precies te zijn – valt onder het private fonds Eurofund V. Dat fonds werkt met kapitaal van privébeleggers en wordt in hun opdracht beheerd door 3i Group.


In 2019 loopt de termijn waarvoor de beleggers van het fonds op de Action-aandelen hadden ingetekend echter af en het lijkt erop dat de privé-investeerders nu eieren voor hun geld kiezen: ze tonen tot nu toe geen interesse om de beleggingstermijn te verlengen, wel om het rendement op te strijken.


3i-voorzitter Simon Borrows had daarom in een presentatie aan financieel analisten geopperd dat de investeerders op zoek zou gaan naar nieuwe investeerders voor het minderheidsbelang van 35 procent. Een deel van Action zou met andere woorden te koop komen te staan.

 

3i wil positie binnen Action houden

Toch niet, klinkt het nu. De Britse investeerdersgroep wil zijn positie binnen Action niet verzwakken en zijn participatie in de discountketen dus volledig behouden, met of zonder Eurofund V. “3i wil referentieaandeelhouder van Action blijven op dezelfde manier als het dat was sinds de overname van Action in 2011”, vertelt woordvoerder Kathryn van der Kroft aan De Tijd.


Het is wel “mogelijk dat er in 2019 een herstructurering komt van het belang dat Eurofund V heeft in Action”, geeft Van der Kroft te kennen. Wellicht wordt er dus ofwel een nieuw fonds opgericht, ofwel lijft 3i de heikele 35 procent helemaal zelf in, net zoals de overige 45 procent die de beursgenoteerde investeringsgroep al in portefeuille heeft.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.