Stukje van Action staat te koop | RetailDetail

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

Eigenaar wil af van flink stuk van Action
Foto: r.classen / Shutterstock.com

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

 

Grootste brok in portefeuille 3i

Investeerder 3i heeft 80% van de aandelen van discountketen Action in handen, waarvan 45% is ondergebracht in de beursgenoteerde afdeling van de investeringsmaatschappij en nog 35% in het private fonds Eurofund V. Dat fonds wordt ook beheerd door 3i, maar dan met geld van externe kapitaalverschaffers. Het zijn die laatsten die nu uit Action zouden willen stappen en hun investeringen hopen te verzilveren. Simon Borrows, bestuursvoorzitter van 3i, heeft daarom op een presentatie voor financieel analisten voorgesteld om het deel van Eurofund in de etalage te zetten

 

Vandaag is Action de grootste speler in de portefeuille van 3i: volgens de investeringsgroep is de Nederlandse discountketen inmiddels meer dan 5,2 miljard euro waard. De voorbije jaren keerden de aandeelhouders bovendien al 2,1 miljard euro aan dividenden aan zichzelf uit.

 

Exit voorzien in 2019

Toch blijven de participanten van het Eurofund bij hun voornemen om zich uit de retailketen terug te trekken: bij de instap in 2006 hadden ze voor tien jaar ingetekend en hoewel die termijn ondertussen verlengd is tot 2019, lijkt het einde nu echt nabij te komen.

 

De beursgenoteerde tak van 3i zegt daarentegen nog niet klaar te zijn om Action los te laten: er is volgens de groep nog te veel groeipotentieel. Ook een beursgang zien ze er niet zitten, want “'3i houdt liever geen belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen”, reageert een woordvoerder aan het Financieel Dagblad.

 

Naast het meerderheidsbelang van tachtig procent van 3i is Action nog voor 520 miljoen euro bezit van het management. Ook investeerder Princess Private Equity heeft een minderheidsparticipatie van 520 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie.