Stukje van Action staat te koop | RetailDetail

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

Eigenaar wil af van flink stuk van Action
Foto: r.classen / Shutterstock.com

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

 

Grootste brok in portefeuille 3i

Investeerder 3i heeft 80% van de aandelen van discountketen Action in handen, waarvan 45% is ondergebracht in de beursgenoteerde afdeling van de investeringsmaatschappij en nog 35% in het private fonds Eurofund V. Dat fonds wordt ook beheerd door 3i, maar dan met geld van externe kapitaalverschaffers. Het zijn die laatsten die nu uit Action zouden willen stappen en hun investeringen hopen te verzilveren. Simon Borrows, bestuursvoorzitter van 3i, heeft daarom op een presentatie voor financieel analisten voorgesteld om het deel van Eurofund in de etalage te zetten

 

Vandaag is Action de grootste speler in de portefeuille van 3i: volgens de investeringsgroep is de Nederlandse discountketen inmiddels meer dan 5,2 miljard euro waard. De voorbije jaren keerden de aandeelhouders bovendien al 2,1 miljard euro aan dividenden aan zichzelf uit.

 

Exit voorzien in 2019

Toch blijven de participanten van het Eurofund bij hun voornemen om zich uit de retailketen terug te trekken: bij de instap in 2006 hadden ze voor tien jaar ingetekend en hoewel die termijn ondertussen verlengd is tot 2019, lijkt het einde nu echt nabij te komen.

 

De beursgenoteerde tak van 3i zegt daarentegen nog niet klaar te zijn om Action los te laten: er is volgens de groep nog te veel groeipotentieel. Ook een beursgang zien ze er niet zitten, want “'3i houdt liever geen belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen”, reageert een woordvoerder aan het Financieel Dagblad.

 

Naast het meerderheidsbelang van tachtig procent van 3i is Action nog voor 520 miljoen euro bezit van het management. Ook investeerder Princess Private Equity heeft een minderheidsparticipatie van 520 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Standaard Boekhandel opent Brusselse flagshipstore

25/06/2018

In de Brusselse voetgangerszone mikt Standaard Boekhandel op een internationaal publiek met een grote keuze aan boeken in het Frans en het Engels. Ook de schrijf- en papierwaren van zusterketen Club krijgen alle ruimte.

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.