Eigenaar wil af van flink stuk van Action

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

 

Grootste brok in portefeuille 3i

Investeerder 3i heeft 80% van de aandelen van discountketen Action in handen, waarvan 45% is ondergebracht in de beursgenoteerde afdeling van de investeringsmaatschappij en nog 35% in het private fonds Eurofund V. Dat fonds wordt ook beheerd door 3i, maar dan met geld van externe kapitaalverschaffers. Het zijn die laatsten die nu uit Action zouden willen stappen en hun investeringen hopen te verzilveren. Simon Borrows, bestuursvoorzitter van 3i, heeft daarom op een presentatie voor financieel analisten voorgesteld om het deel van Eurofund in de etalage te zetten

 

Vandaag is Action de grootste speler in de portefeuille van 3i: volgens de investeringsgroep is de Nederlandse discountketen inmiddels meer dan 5,2 miljard euro waard. De voorbije jaren keerden de aandeelhouders bovendien al 2,1 miljard euro aan dividenden aan zichzelf uit.

 

Exit voorzien in 2019

Toch blijven de participanten van het Eurofund bij hun voornemen om zich uit de retailketen terug te trekken: bij de instap in 2006 hadden ze voor tien jaar ingetekend en hoewel die termijn ondertussen verlengd is tot 2019, lijkt het einde nu echt nabij te komen.

 

De beursgenoteerde tak van 3i zegt daarentegen nog niet klaar te zijn om Action los te laten: er is volgens de groep nog te veel groeipotentieel. Ook een beursgang zien ze er niet zitten, want “'3i houdt liever geen belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen”, reageert een woordvoerder aan het Financieel Dagblad.

 

Naast het meerderheidsbelang van tachtig procent van 3i is Action nog voor 520 miljoen euro bezit van het management. Ook investeerder Princess Private Equity heeft een minderheidsparticipatie van 520 miljoen euro.