Eigenaar wil greep op Action nog verstevigen

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Investeringsmaatschappij 3i, de eigenaar van Action, wil de non-fooddiscounter nog lang niet kwijt. Integendeel, 3i wil zijn belang zelfs nog uitbreiden, maar dan zonder daar zelf voor te betalen.

 

Moment van blijven of gaan

Anders dan gewoonlijk bij grote investeringsmaatschappijen, is de liefde van eigenaar 3i voor Action van lange duur: de investeerder, die 80% van de aandelen van de Nederlandse keten in handen heeft, maakt in zijn jaarverslag bekend nog jarenlang aandeelhouder te willen blijven. 3i wil zijn belang in Action zelfs nog uitbreiden, schrijft het Financieele Dagblad.

 

Eerder was er nochtans sprake van een op handen zijnde exit. Eurofund V, een fonds met privébeleggers onder toezicht van 3i, heeft momenteel 35% van de aandelen in handen die 3i in Action heeft. Dat fonds loopt echter in november af en sommige van de private investeerders willen hun aandelen nu verzilveren. Bijgevolg zou 3i ofwel een kleiner belang in Action krijgen, ofwel moet het zelf ingrijpen. Omdat investeringsmaatschappijen bedrijven in hun portefeuille vaak na een vijftal jaar doorverkopen, leek het analisten de geschikte gelegenheid om Action dan nu maar helemaal in de etalage te zetten.

 

Action eigen aandelen laten inkopen

3i wil Action daarentegen zelf de aandelen laten inkopen van investeerders die uitstappen. Als de discountketen het aantal aandelen in omloop verkleint door ze zelf in te kopen, stijgt het belang van eigenaar 3i vanzelf – zonder dat de investeringsgroep daar eigen middelen in hoeft te stoppen. Een andere optie die nog op tafel ligt, is andere beleggers zoeken die aandelen van uitstappers uit Eurofund V overnemen.

 

Gezien de langetermijnplannen van 3i met Action heeft het bedrijf ook maar ineens een verkoop als voorwaarde voor bonussen geschrapt. Tot vorig jaar hing de bonus van het management mee af van hoeveel de verkoop van Action zou opleveren, maar die clausule is in 2018 weggelaten. Zo heeft de keten vorig jaar een bonus van in totaal 3,9 miljoen euro kunnen uitkeren aan 300 medewerkers. Er is nog eens 12 miljoen euro gereserveerd voor bonussen in de toekomst.