EssilorLuxottica moet winkels afstoten bij overname Grandvision

Een winkel van Pearle, een keten van retailer Grandvision
Shutterstock.com

De Europese Unie stelt voorwaarden aan de overname van Grandvision (het moederbedrijf van Pearle en Eye Wish) door de Frans-Italiaanse optiekgroep EssilorLuxottica: het fusiebedrijf zal winkels moeten afstoten in Italië en in Nederland en/of Frankrijk.

 

Vrees voor machtsmisbruik

Vorige zomer werd bekend dat de Nederlandse investeringsgroep HAL een bod van 7,2 miljard euro had aanvaard op Grandvision. Meteen kwam er kritiek op de transactie: volgens de EU zou er een te dominante speler ontstaan op de Europese brillenmarkt na de overname. EssilorLuxottica heeft immers ook sterke merken als Ray-Ban en Varilux in zijn portefeuille.

 

Bovendien heeft het bedrijf haast de hele productie- en distributieketen in handen, van de productie van glazen en monturen, over oogmetingsapparaten tot de winkels. Dat zou tot verminderde concurrentie en zelfs machtsmisbruik kunnen leiden. Ook concurrenten hadden daarover hun bezorgdheid geuit.

 

Daarom eist Europa nu dat de fusiegroep optiekwinkels verkoopt in Italië en in een ander Europees land – Frankrijk of Nederland. Dat meldt de Financial Times op basis van goed ingelichte bronnen: "zonder toegevingen kan de transactie niet worden goedgekeurd", klinkt het. EssilorLuxottica wenste niet officieel te reageren. Naar verluidt argumenteert de optiekgigant dat een verkoop in deze periode veel te moeilijk zou zijn, wegens de coronapandemie. Maar de tijd dringt: uiterlijk op 20 augustus moet de EU beslissen of de deal kan plaatsvinden.