EU bevestigt miljardenboete voor Google Shopping

Casimiro PT / Shutterstock.com

Ook in beroep heeft Europa Google veroordeeld voor concurrentievervalsing: volgens een Europese rechter bevoordeelt de zoekmachine haar eigen prijsvergelijker Google Shopping en moet ze daarvoor een boete van 2,42 miljard euro ophoesten.

 

Aanhoudend machtsmisbruik?

Prijsvergelijkingssites en -apps brachten jarenlang overzicht in de onlinechaos door de verschillende aanbieders van eenzelfde product op te lijsten, gerangschikt op prijs. Zo konden consumenten in een oogopslag zien waar ze het goedkoopst konden bestellen.

 

Vandaag is Google Shopping echter de ultieme prijsvergelijker, zodanig zelfs dat 41 Europese prijs- en productvergelijkingssites de Europese Commissie smeekten om op te treden tegen “het aanhoudende machtsmisbruik van Google”. “Google blijft zich het recht toe-eigenen om een eigen prijsvergelijker direct in de pagina’s met zoekresultaten te integreren”, klagen ze.

 

Al aanpassingen gedaan

Mee eens, oordeelde de concurrentiewaakhond van de Europese Commissie al in 2017: het is volgens de Commissie niet eerlijk dat Google de zoekresultaten van Google Shopping bovenaan zet als consumenten een product zoeken, terwijl andere prijsvergelijkers, webshops en platformen pas daarna worden getoond. Meer zelfs: dat is concurrentievervalsing en dient te worden bestraft met een boete van 2,42 miljard euro, klonk het verdict.

 

Moederbedrijf Alphabet ging daartegen meteen in beroep, maar dat is nu verworpen door het Gerecht van de Europese Unie. De boete moet gewoon worden betaald. Al blijft Google protesteren: “We hebben in 2017 al veranderingen aangebracht in overeenstemming met de beslissing van de Europese Commissie. Die aanpak werkt nu al drie jaar lang met succes en genereert miljarden clicks voor meer dan 700 shoppingdiensten”, reageert woordvoerder Michiel Sallaets tegenover VRT NWS. De zoekmachinereus zegt de uitspraak te onderzoeken en kan mogelijk nog beroep aantekenen bij het Europese Hof van Justitie.