EU klaagt Amazon aan voor concurrentievervalsing

Gevel van distributiecentrum van online retailer Amazon
Foto: U.J. Alexander / Shutterstock.com

De Europese Commissie dient een formele aanklacht in tegen Amazon, omdat het onlineplatform gegevens van verkooppartners zou gebruiken om zelf concurrerende producten te lanceren. De e-commercegigant riskeert een boete van zowat 25 miljard euro.

 

Boete tot 28 miljard dollar

Amazon krijgt binnenkort een klacht van de Europese Commissie in de bus. De retailer wordt beticht van concurrentievervalsing na een formeel onderzoek: Amazon zou gegevens van individuele aanbieders op de marktplaats gebruiken om eigen varianten te ontwikkelen, die de retailreus dan onder een eigen huismerk op de markt brengt. Volgens de EU misbruikt het bedrijf zo zijn macht en overtreedt het de mededingingsregels.

 

Dat bericht The Wall Street Journal op basis van vertrouwelijke bronnen. Eerder bracht diezelfde krant ook al de praktijk zelf in de openbaarheid, met eigen onderzoek onder medewerkers en ex-werknemers. De officiële Europese aanklacht zou weliswaar nog niet zijn ingediend, maar is naar verluidt wel vertrekkensklaar. 

 

Als Amazon schuldig wordt bevonden, kan de webwinkel van Jeff Bezos een boete tot 10% van de jaaromzet opgelegd krijgen, oftewel zowat 28 miljard dollar (25 miljard euro). Op een uitspraak zal het niettemin nog even wachten zijn: het duurt minstens een jaar voor een oordeel wordt geveld en dan kan de retailer nog beroep aantekenen. Een soortgelijke zaak aangespannen door de Duitse en Oostenrijkse concurrentie-autoriteiten heeft Amazon opgelost door de contractwaarden voor lokale handelspartners aan te passen.