EU uit bezwaar tegen overname Pearle

Gevel winkel van retailer Pearle
Foto: Roel van RM Photographics / Shutterstock.com

De overname van optiekketens Pearle en GrandVision door EssilorLuxottica stoot op bezwaren bij de Europese Commissie. Door de fusie zou de producent van Ray-Ban en Varilux te machtig (kunnen) worden.

 

Vrije concurrentie in gevaar

De Europese Commissie formuleert duidelijke bezwaren tegen de geplande overname van Pearle-moeder GrandVision door brillenproducent EssilorLuxottica. Die Frans-Italiaanse groep heeft 7,2 miljard euro veil voor de optiekketens, maar kan zo de vrije concurrentie in gevaar brengen.

 

In de komende dagen zal de EU een mededeling doen waarin het verschillende punten van bezwaar uiteenzet, zo bericht Reuters aan de hand van insiderbronnen. De Commissie reageert daarmee op bezorgdheden die door concurrerende retailers en brillenmakers werden geuit tijdens het mededingingsonderzoek. Het onderzoek zou vooral hebben gefocust op de marktpositie die in Groot-Brittannië en Italië ontstaat na de fusie. 

 

Een officiële uitspraak van de Europese concurrentie-autoriteit volgt pas op 13 augustus, maar door nu al pijnpunten aan te kaarten, hoopt de EU de beide partijen proactief tot toegevingen en aanpassingen te dwingen. Na de overname zou brillen- en lenzenmaker EssilorLuxottica de controle krijgen over liefst 7000 verkooppunten wereldwijd.