EuroCommerce vraagt bescherming voor non-food retail

EuroCommerce vraagt bescherming voor non-food retail
Shutterstock.com

EuroCommerce, de stem van de Europese retail- en groothandelssector, vraagt aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis voor non-food retailers. Deze bedrijven moeten toegevoegd worden aan de EU-lijst met de zwaarst getroffen sectoren, stelt de organisatie.

 

Lijst herbekijken

EuroCommerce staat volledig achter de maatregelen die de voorbije dagen zijn genomen om de burgers te beschermen tegen het coronavirus. "Terecht lag de focus tot nu toe op het beschermen van de gezondheid en het garanderen van toegang tot voedsel en andere dagelijkse benodigdheden. Maar we moeten ook gaan kijken naar de economische gevolgen van de pandemie", luidt het in een persbericht.

 

Concreet vraagt EuroCommerce dat de non-food retail wordt toegevoegd aan de lijst van sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Die lijst werd vorige week opgesteld door de Europese Commissie, nog vóór een aantal lidstaten strenge beperkingen hebben opgelegd aan winkels die non-food artikelen verkopen. Daardoor werd de sector niet in de lijst opgenomen.

 

Een miljard per dag

Volgens EuroCommerce verliezen de non-food retailers in vele lidstaten reeds de helft van hun omzet. De organisatie vreest dan ook faillissementen, banenverlies en verdwijnen van winkels uit stads- en dorpscentra, zeker wanneer nog meer lidstaten zouden besluiten om de winkels te sluiten. In Duitsland alleen al zou de sector een miljard euro per dag verliezen.

 

"We vragen daarom dat non-food retailers worden opgenomen in alle Europese- en nationale initiatieven, om hen door deze moeilijke periode te helpen. Deze financiële stimuleringsmaatregelen, zowel op Europees als op nationaal niveau, zijn essentieel voor het in stand houden van een gezonde EU-economie tijdens en na de crisis”, aldus EuroCommerce.