Europa countert ‘soldenfraude’ met referentieprijs

Shutterstock.com

Vanaf volgende koopjesperiode treedt een nieuwe Europese richtlijn in werking, die de consumenten beter moet beschermen tegen 'soldenfraude'. Kortingen zullen dan berekend moeten worden op basis van een referentieprijs, dit is de laagste prijs waaraan het product verkocht werd in de 30 dagen voor de start van de solden.

 

Stiekeme prijsverhogingen

Met de invoering van de referentieprijs wil de regering de strijd aanbinden tegen frauduleuze koopjes, waarbij prijzen net voor aanvang van de soldenperiode worden verhoogd. Consumenten die denken een slag te slaan, betalen daardoor in de praktijk soms zelfs meer dan buiten de solden. Vorig jaar voerde de Economische Inspectie 6776 controles uit op de prijsaanduidingen. In bijna 30% van de gevallen stelde ze een of meer overtredingen vast, schrijft Het laatste Nieuws.

 

De strengere regelgeving zal er volgens staatssecretaris Eva De Bleeker voor zorgen dat consumenten op een meer transparante en correcte manier informatie krijgen over prijsverminderingen. "Verkopers die daaraan verzaken of verder fraude blijven plegen, krijgen de Economische Inspectie op bezoek.” Via Het Meldpunt kunnen consumenten zelf ook misbruiken signaleren.