Europa tekent pact voor recyclage

Europa tekent pact voor recyclage
Shutterstock.com

Op initiatief van Frankrijk en Nederland is in Brussel het "European Plastic Pact" gelanceerd, een partnerschap tussen staten, bedrijven en ngo’s om zichzelf ambitieuze doelstellingen voor recyclage op te leggen.

 

20% reductie

De leden van het pact streven naar een "beter beheer van de levenscyclus van kunststoffen" tegen 2025, schrijft RTBF. Zo willen ze onder meer een het aantal nieuwe verpakkingen met 20% reduceren, en verpakkingen voor eenmalig gebruik zodanig ontwerpen dat ze recycleerbaar zijn.

 

Het project verenigt op dit moment zestien regeringen (dertien lidstaten en drie regio's) en 66 bedrijven, waaronder grote namen als Bonduelle, Carrefour, Nestlé en Suez, evenals een aantal niet-gouvernementele organisaties. Deelname is vrijwillig, maar elk jaar zal de vooruitgang die de ondertekenaars gemaakt hebben, in een rapport verschijnen.

 

Voorbeeld

"Als pioniers van dit Europese pact zetten we de toon voor het openbare beleid dat we binnenkort in de Europese Unie willen toepassen", verklaarde Bruno Poirson, de Franse staatssecretaris voor ecologische transitie in een communiqué.

 

De Nederlandse minister voor milieu, Stientje van Veldhoven, benadrukte dan weer dan iedereen een inspanning moet doen om beter te recycleren. "Van de verpakking van je dagelijkse chocoladereep tot de fles shampoo, tot alles daartussenin.”