Europa wil belasting op plastic zakjes

Europa wil belasting op plastic zakjes
Shutterstock

Nadat verschillende lidstaten al verschillende maatregelen hebben genomen om het gebruik van plastic zakjes terug te dringen, denkt de Europese Unie er nu aan om een algehele belasting op plastic zakjes in te voeren.

 

Chinees invoerverbod

Hoe die nieuwe belasting in elkaar zit, is wel nog niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat die al wordt geïnd bij de producenten, maar mogelijk is het de consument die moet betalen wanneer hij een plastic zakje gebruikt. “Wat we willen is om het totale volume aan plastic in het milieu te verminderen”, verklaarde eurocommissaris Günther Öttinger volgens De Standaard. “Daarom willen we de lidstaten de mogelijkheid geven om een belasting te heffen en dat om burgers en bedrijven aan te zetten minder plastic zakjes en verpakking te gebruiken.”

 

Het voorstel komt er niet toevallig nu China sinds 1 januari een invoerverbod heeft op plasticafval. Heel wat van het Europese plastic belandde tot nu toe immers in China, maar door het invoerverbod zal er meer verbrand moeten worden, omdat Europa niet voldoende capaciteit heeft om alles te recycleren. “Nu China ons plastic afval niet meer wil hebben, moeten we ervoor zorgen dat we het gebruik van plastic in Europa terugdringen”, aldus Öttinger.

 

In een aantal Europese lidstaten wordt er al langer gewerkt aan een manier om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo bestaat er in Scandinavië, Nederland en Frankrijk al een verbod op het gebruik van niet-herbruikbare zakjes, en ook in Wallonië en Brussel is dat al het geval. In Vlaanderen wordt er ook gewerkt aan zo’n wet, maar voorlopig is die er nog niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top