Europa wil belasting op plastic zakjes | RetailDetail

Europa wil belasting op plastic zakjes

Europa wil belasting op plastic zakjes
Shutterstock

Nadat verschillende lidstaten al verschillende maatregelen hebben genomen om het gebruik van plastic zakjes terug te dringen, denkt de Europese Unie er nu aan om een algehele belasting op plastic zakjes in te voeren.

 

Chinees invoerverbod

Hoe die nieuwe belasting in elkaar zit, is wel nog niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat die al wordt geïnd bij de producenten, maar mogelijk is het de consument die moet betalen wanneer hij een plastic zakje gebruikt. “Wat we willen is om het totale volume aan plastic in het milieu te verminderen”, verklaarde eurocommissaris Günther Öttinger volgens De Standaard. “Daarom willen we de lidstaten de mogelijkheid geven om een belasting te heffen en dat om burgers en bedrijven aan te zetten minder plastic zakjes en verpakking te gebruiken.”

 

Het voorstel komt er niet toevallig nu China sinds 1 januari een invoerverbod heeft op plasticafval. Heel wat van het Europese plastic belandde tot nu toe immers in China, maar door het invoerverbod zal er meer verbrand moeten worden, omdat Europa niet voldoende capaciteit heeft om alles te recycleren. “Nu China ons plastic afval niet meer wil hebben, moeten we ervoor zorgen dat we het gebruik van plastic in Europa terugdringen”, aldus Öttinger.

 

In een aantal Europese lidstaten wordt er al langer gewerkt aan een manier om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo bestaat er in Scandinavië, Nederland en Frankrijk al een verbod op het gebruik van niet-herbruikbare zakjes, en ook in Wallonië en Brussel is dat al het geval. In Vlaanderen wordt er ook gewerkt aan zo’n wet, maar voorlopig is die er nog niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen. 

Thierry Moubax (bpost): "Wie de boot niet wil missen, moet snel schakelen."

20/04/2018

Nog een grote naam voor het RetailDetail Congress van 26 april: bpost-marketingtopman Thierry Moubax zal er zijn visie geven over hoe marketing en handel in het algemeen ingrijpend zullen veranderen door de 'boom' in e-commerce.

The Future Of Shopping is Managementboek van het Jaar

20/04/2018

Met grote trots mag RetailDetail aankondigen dat de titel Managementboek van het jaar 2018 gaat naar het boek The Future Of Shopping: Waar iedereen retailer is van Pauline Neerman en Jorg Snoeck.

Amazon telt al 100 miljoen Prime-abonnees

19/04/2018

E-commercegigant Amazon heeft de kaap van de honderd miljoen Prime-abonnees overschreden. En dat is maar een van de vele mijlpalen waarover CEO Jeff Bezos het heeft in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Tien tips om de digitale retailreuzen te verslaan

19/04/2018

“Verkoop wat mensen willen, niet wat je hebt.” Zo luidt het bondige advies van Myrna Moorthamer en Arjan Leest (Retail Rebels) aan retailers die de digitale revolutie willen overleven.