Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”
Shutterstock

Het Brusselse hof van beroep heeft een 66-jarige gewezen manager van Delhaize veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. De man nam jarenlang smeergeld aan van aannemers die voor de supermarktketen werkzaamheden wilden uitvoeren.

 

Tot 130.000 euro "zelfverrijking"

Spilfiguur in de zaak is een voormalig hoofd van de dienst Calculatie binnen Delhaize, die zich bezig hield met de contracten voor bouw- en onderhoudswerken. De man ontving cash, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en andere geschenken van aannemers, die in ruil opdrachten mochten uitvoeren op de verschillende Delhaize-sites.

 

De betrokkene zou zich jarenlang hebben verrijkt op de kap van de warenhuisgroep, voor een bedrag dat naar schatting is opgelopen tot 130.000 euro. De man werd in juli 2015 al veroordeeld door de correctionele rechtbank, maar was in beroep gegaan.

De manager werkte samen met een ingenieur die de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde. Die man kreeg eveneens een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. Eén aannemer werd vrijgesproken, een tweede kreeg een opschorting en twee bedrijven kregen geldboetes van 55.000 en 27.500 euro, waarvan telkens de helft met uitstel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

13/08/2018

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie.