Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”
Shutterstock

Het Brusselse hof van beroep heeft een 66-jarige gewezen manager van Delhaize veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. De man nam jarenlang smeergeld aan van aannemers die voor de supermarktketen werkzaamheden wilden uitvoeren.

 

Tot 130.000 euro "zelfverrijking"

Spilfiguur in de zaak is een voormalig hoofd van de dienst Calculatie binnen Delhaize, die zich bezig hield met de contracten voor bouw- en onderhoudswerken. De man ontving cash, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en andere geschenken van aannemers, die in ruil opdrachten mochten uitvoeren op de verschillende Delhaize-sites.

 

De betrokkene zou zich jarenlang hebben verrijkt op de kap van de warenhuisgroep, voor een bedrag dat naar schatting is opgelopen tot 130.000 euro. De man werd in juli 2015 al veroordeeld door de correctionele rechtbank, maar was in beroep gegaan.

De manager werkte samen met een ingenieur die de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde. Die man kreeg eveneens een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. Eén aannemer werd vrijgesproken, een tweede kreeg een opschorting en twee bedrijven kregen geldboetes van 55.000 en 27.500 euro, waarvan telkens de helft met uitstel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.