Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”
Shutterstock

Het Brusselse hof van beroep heeft een 66-jarige gewezen manager van Delhaize veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. De man nam jarenlang smeergeld aan van aannemers die voor de supermarktketen werkzaamheden wilden uitvoeren.

 

Tot 130.000 euro "zelfverrijking"

Spilfiguur in de zaak is een voormalig hoofd van de dienst Calculatie binnen Delhaize, die zich bezig hield met de contracten voor bouw- en onderhoudswerken. De man ontving cash, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en andere geschenken van aannemers, die in ruil opdrachten mochten uitvoeren op de verschillende Delhaize-sites.

 

De betrokkene zou zich jarenlang hebben verrijkt op de kap van de warenhuisgroep, voor een bedrag dat naar schatting is opgelopen tot 130.000 euro. De man werd in juli 2015 al veroordeeld door de correctionele rechtbank, maar was in beroep gegaan.

De manager werkte samen met een ingenieur die de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde. Die man kreeg eveneens een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. Eén aannemer werd vrijgesproken, een tweede kreeg een opschorting en twee bedrijven kregen geldboetes van 55.000 en 27.500 euro, waarvan telkens de helft met uitstel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top