Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Ex-werknemer Delhaize veroordeeld voor “private corruptie”

Het Brusselse hof van beroep heeft een 66-jarige gewezen manager van Delhaize veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. De man nam jarenlang smeergeld aan van aannemers die voor de supermarktketen werkzaamheden wilden uitvoeren.

 

Tot 130.000 euro "zelfverrijking"

Spilfiguur in de zaak is een voormalig hoofd van de dienst Calculatie binnen Delhaize, die zich bezig hield met de contracten voor bouw- en onderhoudswerken. De man ontving cash, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en andere geschenken van aannemers, die in ruil opdrachten mochten uitvoeren op de verschillende Delhaize-sites.

 

De betrokkene zou zich jarenlang hebben verrijkt op de kap van de warenhuisgroep, voor een bedrag dat naar schatting is opgelopen tot 130.000 euro. De man werd in juli 2015 al veroordeeld door de correctionele rechtbank, maar was in beroep gegaan.

De manager werkte samen met een ingenieur die de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde. Die man kreeg eveneens een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete van 9.000 euro. Eén aannemer werd vrijgesproken, een tweede kreeg een opschorting en twee bedrijven kregen geldboetes van 55.000 en 27.500 euro, waarvan telkens de helft met uitstel.