Familie Blokker geeft op: Blokker in de etalage

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De familie Blokker wil van haar eigen winkelketen af: de Nederlandse winkelondernemers zetten na 122 jaar ‘hun’ Blokker te koop. De Blokker Holding valt zo helemaal uit elkaar.

 

Einde van Nederlands retailimperium

Er worden kopers gezocht voor alle resterende formules van de Blokker Holding: naast de gelijknamige keten staan ook Big Bazar en Maxi Toys te koop. Dat bevestigt president-commissaris Michiel Witteveen aan het Financieele Dagblad. Daarmee komt na 122 jaar een einde aan de Nederlandse familieholding.

 

Nadat de groep eerder al de ketens Intertoys, Xenos en Leen Bakker afstootte, moest Blokker volgens de eigenaars nochtans de volle aandacht gaan krijgen binnen de holding en met nieuwe kracht de toekomst tegemoet gaan. Nu lijkt de familie toch de handdoek in de ring te gooien. Desalniettemin zouden er al verschillende overnamekandidaten zijn, aldus Witteveen. De topman zegt in gesprek te zijn met Parcom en Waterland. Ook met buitenlandse kopers wordt nog contact gezocht. Hoeveel de vraagprijs bedraagt, is niet bekend.

 

Sinds 1896

Zeker is wel dat de formules voor een zacht prijsje de deur uit zullen gaan: de holding is al sinds 2014 verlieslatend en eindigde 2017 met 344 miljoen euro in het rood, terwijl de omzet toen 1,6 miljard euro bedroeg. 

 

Blokker zag in 1896 het daglicht als 'De goedkope IJzer- en Houtwinkel', opgericht door Jacob Blokker en echtgenote Saapke. Tegen de jaren 1980 was de onderneming uitgegroeid tot een heus retailimperium, met ook de formules Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer. Vandaag heeft ze, na een fikse herstructurering, 430 winkels in Nederland en 128 in België.