Fiscus viseert Supra Bazar: grootste fiscale fraudezaak ooit?

Supra Bazar

Supra Bazar hangt een fiscale miljoenenclaim boven het hoofd. De familiale eigenaars van de West-Vlaamse ‘one-stop-shops’ riskeren hun hele fortuin te verliezen in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude.

 

Geen geheimen meer

De eigenaars van de West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar, broer en zus Geert en Nadine Vanhalst, zijn het voorwerp van een strafrechtelijk onderzoek, dat weleens het grootste fiscale dossier van België zou kunnen worden. De familie zou een fortuin van ongeveer 250 miljoen euro hebben, maar riskeert alles kwijt te raken.


Uit de belastingfiches van de kinderen van Marcel Vanhalst, een Gullegemse vlasboer die in 1964 met winkels begon, valt namelijk niet te vermoeden dat de familie zo goed geboerd heeft. Het was pas toen het Groothertogdom Luxemburg de Belgische fiscus, volgens de nieuwe transparantieregels, een update bezorgde over de landgenoten dat de bal aan het rollen ging.


Constructies in het buitenland, die in het verleden onzichtbaar waren, zijn dat nu niet meer. Zo kwamen de speurders geldstromen in Luxemburg, maar ook naar Malta, de Maagdeneilanden en zelfs een poging om een nieuwe bank op te richten in Mauritius op het spoor. Op een mogelijkheid om fiscale amnestie te krijgen in 2016 – mits een afkoopsom van 35% – ging de familie niet in.

 

Viervoudig onderzoek

Al in 2019 werd het onderzoek in gang gezet, omwille van de schaal meteen door het parket zelf, gevolgd door huiszoekingen bij de familie en op de hoofdzetel van Supra Bazar. Afgelopen december vielen de speurders ook nog binnen bij adviseur Francis Ferrant in Luxemburg, wat aantoont dat het onderzoek nog volop loopt. Het onderzoek loopt met name naar witwaspraktijken, fiscale fraude, btw-fraude én gesjoemel met erfenisbelasting. Dat bericht De Standaard.


Het lijkt erop dat de fiscus met het dossier een voorbeeld wil stellen: door een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar witwaspraktijken kunnen de feiten niet verjaren. Ook anderen kunnen in de toekomst zo worden vervolgd. De Bijzondere Belastinginspectie kan alvast 40% vorderen, terwijl het parket daar volgens De Standaard nog eens minimum 20% bovenop eist. Eerder werden evenwel al volledige fortuinen verbeurd verklaard. Als dat het geval wordt, gaan de West-Vlaamse retailers te boek als de grootste fiscale fraudezaak ooit in ons land.
 

Supra Bazar telt vijf megawinkels, gelegen in West- en Oost-Vlaanderen, en heeft als slogan "Je vindt er alles". De non-foodwinkels verkopen een bijzonder ruim assortiment, van doe-het-zelfmateriaal over meubelen tot verzorgingsproducten. De jaaromzet bedraagt zo'n 50 miljoen euro.