Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen

Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen

Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen
Shutterstock

De Franse entertainment- en elektroketen Fnac Darty wil de noodlijdende speelgoedketen La Grande Récré overnemen. Een streep door de rekening van Ludendo, de eigenaar van de speelgoedketen, want die wil zelf een doorstart realiseren.

 

Tegenwind voor eigenaar Ludendo

Half maart kregen de 1600 medewerkers van La Grande Récré, na Toys’R’Us de grootste speelgoedketen van Frankrijk, een koude douche: eigenaar Ludendo had bij de rechtbank van koophandel in Parijs bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. Een flinke daling van de speelgoedmarkt en de groeiende concurrentie van internetspelers als Amazon en Cdiscount, dreigden het bedrijf de das om te doen. De groep kreeg bescherming tot 15 juni.

 

Enkele dagen voor de deadline kwam Jean-Michel Grundberg, CEO en hoofdaandeelhouder van Ludendo (62% van de aandelen), met een plan voor een doorstart. Dat voorziet in de sluiting van 62 van de 166 winkels. Voorts verdwijnen op de hoofdzetel één op de drie banen, een besparing van 10 miljoen euro per jaar. Alles samen zouden ongeveer 300 mensen hun job verliezen. Tegelijk wordt de terugbetaling van de schuld (153 miljoen euro) uitgesmeerd over tien jaar, al voorziet het plan wel dat de bij de leveranciers openstaande schuld (zo’n 35 miljoen euro) voor het einde van dit jaar wordt terugbetaald. De vestigingen in België, Spanje en Zwitserland worden afgestoten.

 

Lang zag het er naar uit dat het doorstartplan de enige reddingsboei zou zijn voor La Grande Récré. Nu blijkt echter dat ook Fnac Darty op het nippertje een dossier heeft ingediend. Volgens de collega’s van LSA en Le Figaro zou het moederbedrijf van het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC iets meer dan 100 speelgoedwinkels willen openhouden en 1.200 medewerkers in dienst houden, maar voor een overname van de schulden zou Fnac Darty passen.

 

De interesse van Fnac Darty voor de speelgoedmarkt hoeft niet te verbazen: al in 2012 rolde toenmalig Fnac-CEO Alexandre Bompard (intussen de topman van Carrefour) een plan uit om meer in te zetten op speelgoed teneinde het aanbod van de entertainmentketen te diversifiëren. De winkels kregen toen Fnac Kids-corners. Of Fnac Darty het laken naar zich toe zal halen, zal in de tweede helft van juli blijken. Dan spreekt de handelsrechter zich uit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker

05/07/2018

Discountketen Lidl is in Frankrijk aansprakelijk gesteld voor de zelfdoding van een onderhoudstechnicus in een distributiecentrum, intussen drie jaar geleden.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.