FNG-dochter Ellos verdubbelt winst

Shutterstock

Ellos mag dan de enige overblijvende ster aan het FNG-firmament zijn, schitteren doet ze wel. Het Scandinavische e-commerceplatform zag zijn winst vorig kwartaal immers verdubbelen.

 

Derde meer omzet

FNG-dochter Ellos, de enige retailformule die de ex-eigenaar van Brantano en CKS nog in handen heeft, blijft sterk presteren. In het voorbije eerste kwartaal tekende de e-commercespeler een omzet van 830 miljoen Zweedse kronen (82 miljoen euro) op. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de uitbraak van de coronapandemie online-aankopen ook al flink de lucht in stuwde.

 

De winstcijfers zijn nog opmerkelijker: het aangepaste EBITDA verdubbelde tot 54,8 miljoen Zweedse kronen (5,4 miljoen euro), bericht De Tijd. De groei komt dus niet met een hoge kost, wel integendeel. 

 

Voor FNG zijn de mooie resultaten van levensbelang: de toekomst van de groep hangt aan een zijden draadje, en dat zijden draadje is Ellos. Met voormalige eigenaar Nordic Capital is een dading gesloten, aangezien die investeerdersgroep nog een deel van de overnamesom tegoed heeft van FNG. Volgens de overeenkomst moet FNG nog honderd miljoen euro aan Nordic Capital, maar betalen hoeft pas wanneer er een veilige – en schuldvrije – structuur is gevonden voor Ellos. Momenteel wordt de oplossing in de richting van een (gedeeltelijke) beursgang of verkoop gezocht.

 

De vraag is alleen of de aandeelhouders en schuldeisers het zo ver laten komen. Ook de groep zelf wordt nu immers verdacht van fraude en een vijftigtal misnoegde obligatiehouders spande pas nog een rechtszaak aan tegen de Belgische retailgroep.