Fnuiken Nike, Universal Studios en Sanrio de vrije concurrentie?

Fnuiken Nike, Universal Studios en Sanrio de vrije concurrentie?

Fnuiken Nike, Universal Studios en Sanrio de vrije concurrentie?

Een week na het Amerikaanse kledingmerk Guess neemt Brussel nu ook Nike, Universal Studios en Sanrio in het vizier. Mogelijk beperken ze de grensoverschrijdende en de onlineverkoop van hun producten in de Europese Unie.

Barcelona, Hello Kitty, Minions & co

We willen onderzoeken of de praktijken van deze drie bedrijven de consument beperken in hun keuze en goedkopere deals”, zegt Margrethe Vestager. De Eurocommissaris bevoegd voor mededinging wil uitzoeken of de drie bedrijven de grensoverschrijdende en online-verkoop van hun producten in de Europese Unie bewust aan banden leggen.

 

Dat zouden ze doen door exclusieve contracten met licentiehouders te sluiten, die beperkt blijven tot het eigen land en de offline-verkoop. Het trio geeft onder meer licenties voor schoenen, telefoonaccessoires, kleding en speelgoed met de merknamen of afbeeldingen van FC Barcelona (Nike), Hello Kitty (Sanrio) en Minions en Despicable Me (Universal Studios).

 

De Eurocommissaris benadrukt wel dat er nog geen sprake is van overtredingen, maar wijst er meteen op dat Europese consumenten zo veel mogelijk keuzevrijheid moeten hebben om de producten te kopen waar ze dat willen en tegen de best mogelijke prijs. “Dat is een van de fundamenten van de Europese interne markt”, klinkt het.

 

Vorige week liet Vestager de Europese concurrentiewaakhond al een soortgelijk onderzoek starten naar het Amerikaanse modemerk Guess en begin februari kregen ook Philips, Asus, Denon & Marantz en Pioneer een concurrentieonderzoek aan hun broek rond consumentenelektronica.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.