Frankrijk heropent winkels op 19 mei

Shutterstock.com

In een interview met enkele regionale kranten heeft president Emmanuel Macron zijn exitstrategie uit de lockdown verduidelijkt. Op 19 mei mogen alle winkels weer open.

 

Stappenplan

Macron voorziet vier etappes om het land geleidelijk te heropenen, meldt Le Parisien. Tussen elke fase ligt voldoende tijd om de evaluatie van de maatregelen mogelijk te maken, en indien de situatie het toelaat, over te gaan naar de volgende stap.

 

De heropening van alle winkels is voorzien in de tweede etappe, op 19 mei. Die dag zullen niet alleen de winkels weer opengaan, maar bijvoorbeeld ook de terrassen, musea en bioscopen. Er komen wel beperkingen op het aantal bezoekers dat tegelijk aanwezig mag zijn, afhankelijk van de plaats en activiteit in kwestie.

 

Op 9 juni wil Frankrijk de cafés en restaurants weer openen, zij het met maximaal 6 personen per tafel. Onder strikte voorwaarden zouden ook grote evenementen, zoals beurzen en sportwedstrijden, tot 5.000 toeschouwers mogen ontvangen. Wellicht kiest Macron voor een systeem van gezondheidspassen, waarbij enkel personen die een negatieve coronatest kunnen voorleggen of al gevaccineerd zijn, toegang zullen krijgen.