Frankrijk schrapt Wish uit zoekmachines

Shutterstock.com

De Franse regering heeft zoekmachines en app stores opgedragen het Amerikaanse e-commerce platform Wish te bannen omdat het bedrijf "de regelgeving inzake productveiligheid aan zijn laars lapt".

 

Gevaarlijke producten

Wish zal binnenkort niet meer verschijnen in de resultatenpagina's van bijvoorbeeld Google of Bing, noch in de lijst van apps in de App Store of Play Store. Hoewel de site nog steeds toegankelijk is door de URL rechtstreeks in de browserbalk te typen, is de verwijdering uit de zoekmachines en app stores een enorme klap voor de online zichtbaarheid van het platform.

 

Het regeringsbesluit komt er na een eerder onderzoek door het Franse directoraat-generaal voor concurrentie, consumentenzaken en fraudebestrijding (DGCCRF), meldt Euractiv. Dat bracht aan het licht dat Wish een groot aantal niet-conforme en gevaarlijke producten te koop aanbood. Van het geïnspecteerde speelgoed en de elektrische apparaten bleek 95% niet aan de wettelijke eisen te voldoen. Bovendien werd 45% van het speelgoed en 90% van de apparaten zelfs gevaarlijk geacht.

 

Uit het onderzoek bleek ook dat Wish zijn verplichtingen als distributeur op het vlak van het uit de handel nemen en terugroepen van producten niet naar behoren nakwam. Het platform ondernam in de meeste gevallen wel actie tegen als gevaarlijk aangemerkte producten, maar vaak werden ze later onder een andere benaming opnieuw aangeboden.

 

Gelijk speelveld

In juli gaf de DGCCRF Wish twee maanden de tijd om zich in regel te stellen. Dat gebeurde niet en daarom laat de overheid het platform nu verwijderen uit de zoekmachines en app stores. Volgens de Franse minister van Economie Bruno Le Maire illustreert de beslissing de inspanningen van de regering om consumenten te beschermen en effectief te strijden tegen oneerlijke concurrentie van spelers die de regels inzake productveiligheid aan hun laars lappen.

 

Op de Franse radiozender Franceinfo stelde Le Maire bovendien dat dit de laatste waarschuwing was voor Wish. "Ofwel voldoet de site aan de regels inzake consumentenbescherming, ofwel gaan we nog een stap verder en verbieden we de site volledig op Frans grondgebied.”