Frankrijk wil Black Friday boycotten

Frankrijk overweegt Black Friday en Cyber Monday te verbieden
Foto: Shutterstock

Frankrijk overweegt Black Friday te verbieden in het kader van de Franse anti-verspillingswet. Nochtans werd dit jaar een nieuw record geboekt van 57 miljoen kaartbetalingen, ten opzichte van 50 miljoen een jaar eerder.

 

Zes miljard euro koopjes of verspilling?

Op Black Friday zijn in Frankrijk dit jaar 56,6 miljoen transacties via bankkaart geregistreerd. Dat is aanzienlijk meer dan de 50,3 miljoen kaartbetalingen vorig jaar. Qua omzet gingen de analisten uit van een recordomzet van 5,9 miljard euro, een stijging van 4% ten opzichte van 2018. Sinds het Amerikaanse koopjesfestijn in 2013 voor het eerst werd georganiseerd in Frankrijk, tekent het jaarlijks een sterke groei op.

 

Toch wordt op 9 december in het Franse parlement gestemd over een voorstel dat Black Friday en Cyber Monday voortaan wil verbieden. Dat voorstel komt van ex-minister van Ecologie, Delphine Batho, die een amendement wil toevoegen aan de bestaande anti-verspillingswet. Ook huidig Minister van Ecologische Transitie, Elisabeth Borne, waarschuwde al voor de kwalijke gevolgen van de koopjesdag. "We kunnen niet tegelijk de uitstoot van broeikasgassen terugschroeven en oproepen tot consumptiegekte. We moeten vooral beter consumeren", aldus Borne in Le Parisien.

 

Tot twee jaar celstraf

Het voorstel wil Black Friday en afgeleide feestdagen bestempelen als "agressieve commerciële praktijken", iets wat in Frankrijk strafbaar is en waar overtreders celstraffen van twee jaar en boetes tot 300.000 euro voor riskeren. De initiatiefnemers worden daarbij gesteund door een onderzoek van de Franse consumentenbond UFC-Que Choisir, waaruit bleek dat de korting per klant gemiddeld niet meer dan 2% bedraagt en koopjesjagers dus niet echt voordeel doen – onder meer door het op voorhand stiekem optrekken van de prijzen. 

 

De Franse reclame-autoriteit (ARPP) is echter niet te vinden voor het idee. Volgens hen is er al een voldoende groot wettelijk kader en is een eventueel verbod mogelijk ook in strijd met de Europese regelgeving.