Frankrijk wil vernietigen van ongebruikte goederen verbieden

Frankrijk wil vernietigen van ongebruikte goederen verbieden
Shutterstock.com

In Frankrijk komt er mogelijk een wet die het vernietigen van onverkochte goederen zal verbieden. Onder meer luxemerk Burberry kwam in het verleden in opspraak omdat het onverkochte overschotten liet verbranden.

 

Uitbreiding van bestaande wetgeving

In Frankrijk bestaat al een wet die supermarkten verbiedt om voedingsmiddelen te liquideren. Momenteel ligt er een nieuw wetsontwerp op tafel dat een dergelijk verbod ook zou invoeren voor andere onverkochte producten, zoals kleding, elektronica en verzorgingsartikelen. Volgens de Franse eerste minister Edouard Philippe zou de wet zou binnen twee à vier jaar in werking moeten treden, en zou de wettelijke regeling 'een wereldwijde primeur' zijn.

 

Vorig jaar kwam Burberry in een storm van kritiek terecht, nadat aan het licht kwam dat het luxemerk elk jaar voor tientallen miljoenen euro onverkochte kleding en accessoires liet verbranden. Het label deed dat om de exclusiviteit van het merk te vrijwaren. Enkele maanden later kondigde het merk wel aan de onverkochte producten niet langer vernietigd zouden worden, maar weggegeven of hergebruikt.

 

Burberry is zeker geen alleenstaand geval: uit een undercoverreportage op de Franse televisiezender M6 bleek begin dit jaar dat ook Amazon op grote schaal onverkochte producten en overschotten vernietigt. Het gaat dan vooral om retouren en om goederen die externe handelaars aanbieden op de marktplaats van Amazon.