Frankrijk wil zelf digitaks invoeren

Frankrijk wil zelf digitaks invoeren
Shutterstock.com

Frans economieminister Bruno Le Maire dient woensdag een wetsontwerp in om een omzetbelasting van 3% voor grote internetbedrijven in te voeren. Hij vindt dat het bij de EU te lang wachten is op een akkoord.

 

Solo-slim

Le Maire had eerder al aangegeven dat Frankrijk, bij het uitblijven van een Europees akkoord, een nationale digitaks zou invoeren. Hij voegt nu de daad bij het woord en zal woensdag een wetvoorstel indienen om een omzetheffing van 3% voor bedrijven als Facebook en Google mogelijk te maken.

 

Internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro (waarvan minstens 25 miljoen euro in Frankrijk) zullen de nieuwe taks moeten betalen. Volgens Le Maire gaat het om een dertigtal concerns en zal de taks zeker 500 miljoen euro opbrengen. Vooral Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Franse onderneming worden geraakt door de nieuwe regeling.

 

Op Europees niveau wordt al enkele maanden onderhandeld over de invoering van een belasting op digitale activiteiten. De internetbedrijven betalen nauwelijks belastingen in Europa omdat ze fysiek niet in die landen aanwezig zijn. Bovendien evolueerde het belastingsysteem niet mee met de digitale revolutie. Een compromisvoorstel van de Europese Commissie voor een beperkte belasting van 3% op de digitale omzet werd door enkele kleinere lidstaten tegengehouden. Vooral landen als Zweden en Ierland vrezen tegenmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. In fiscale kwesties als deze kan elke EU-lidstaat een veto stellen en zo een voorstel blokkeren.