Frans gerecht onderzoekt illegale cashtransacties bij Fnac Darty

sylv1rob1 / Shutterstock.com

Fnac Darty, in België ook bekend als eigenaar van elektronicaketen Vanden Borre, heeft het aan de stok met het Frans gerecht. Die verdenkt de keten van witwassen en bendevorming. De zaak draait rond mogelijke illegale cashtransacties bij een vijftiental winkels in en rond Parijs.

 

Cashbetalingen boven wettelijke limiet

Het nieuws werd eerst uitgebracht door nieuwssite Mediapart. Nadien kreeg persagentschap AFP het nieuws bevestigd, waarna ook Fnac Darty zelf met een mededeling naar buiten kwam.

 

De zaak ging al in mei aan het rollen. Volgens de informatie van Mediapart werden er tussen 2014 en 2021 meerdere aankopen gedaan bij winkels van de groep, waarbij de cashbetalingen de wettelijke limiet overschreden. Die bedraagt in Frankrijk 1000 euro voor particulieren en bedrijven, niet-Fransen mogen tot 15.000 euro in cash betalen. In totaal gaat het om een bedrag van anderhalf miljoen euro.

 

Winkeldirecteurs ontslagen

Extra bezwarend is dat er in vijftien winkels in en rond Parijs een systeem zou zijn opgezet om de grote cashbetalingen - Mediapart spreekt van bedragen tot 47.000 euro - te maskeren en zo de wet te omzeilen.

 

Het is nog niet duidelijk wie er allemaal bij de zaak betrokken was. In een mededeling aan AFP stelt Fnac Darty dat het zelf het initiatief nam om de procureur van Parijs te verwittigen over "mogelijke onregelmatigheden". Volgens Mediapart zouden vier winkeldirecteurs en een verkoopsverantwoordelijke intussen ontslagen zijn.