Franse rechter legt Amazon aan de ketting

Franse rechter legt Amazon aan de ketting
Foto: Shutterstock.com

In Frankrijk mag Amazon enkel nog essentiële goederen verkopen, tot het bedrijf de veiligheid van zijn medewerkers in de distributiecentra weer kan garanderen. Dat heeft een Franse rechtbank beslist op vraag van de vakbonden.

 

90% van de omzet

Volgens de rechtbank van Nanterre is het duidelijk dat Amazon zijn verplichting om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen, heeft genegeerd. Het bedrijf moet nu binnen de 24 uur een risicoanalyse laten uitvoeren met betrekking tot het coronavirus in zijn zes Franse vestigingen. In afwachting van de resultaten moet de webwinkel zijn activiteiten beperken tot het leveren van essentiële producten, melden Franse media.

 

Concreet mag Amazon daardoor enkel nog strikt noodzakelijke producten verkopen in de categorieën hygiëne, gezondheid en voeding. De verkoop van vrijetijdsproducten wordt opgeschort: consumenten kunnen dus niet langer speelgoed, videogames, smartphones, computers, decoratie of tuingereedschap bestellen, bijvoorbeeld. Alles samen ziet de e-tailer zowat 90% van zijn omzet geblokkeerd.

 

In een reactie zegt Amazon dat het niet akkoord gaat met de uitspraak: "We evalueren momenteel de gevolgen voor onze Franse logistieke vestigingen. We zullen ook met alle belanghebbenden blijven samenwerken en de nodige opheldering verschaffen, zoals we dat sinds het begin van deze ongekende crisis hebben gedaan", zegt het bedrijf. Oorspronkelijk had de vakbond een nog veel verdergaande eis gesteld: de werknemersorganisatie eiste zelfs de volledige sluiting van de distributiecentra.