Galeria Karstadt Kaufhof wil 62 winkels sluiten

Galeria Karstadt Kaufhof wil 62 winkels sluiten
Foto: HeimatPlanet / Shutterstock.com

De noodlijdende Duitse warenhuisgroep Galeria Karstadt Kaufhof heeft een akkoord over een sociaal plan: 62 van de 172 winkels gaan dicht. Dat is minder dan aanvankelijk gevreesd. Voor de Belgische dochter Inno lijkt het plan goed nieuws.

 

6000 banen op de tocht

Tot voor enkele weken was er nog sprake van de mogelijke sluiting van wel 80 winkels, een ingrijpend saneringsplan dat niet naar de zin was van de vakbonden. Nu melden Duitse media dat het bedrijf een sociaal plan is overeengekomen waarbij 62 winkels zullen sluiten en 6.000 (van de 28.000) werknemers hun baan verliezen. De herstructureringsplannen moeten nog wel formeel worden goedgekeurd.

 

Fusiegroep Galeria Karstadt Kaufhof is onderdeel van de Signa Groep van de Oostenrijkse investeerder René Benko. De warenhuisketen, die sinds april bescherming tegen schuldeisers geniet, verkeert al langer in moeilijkheden. Als gevolg van de fusie was er sowieso een herstructurering verwacht en de coronacrisis heeft de problemen nog verergerd. Dat maakte een sanering wellicht zowel dringender als aanvaardbaarder.

 

Ook de Belgische warenhuisketen Galeria Inno is onderdeel van de groep, maar die keten blijft buiten schot in de herstructurering en kan rustiger ademhalen nu het moederbedrijf weer zuurstof krijgt. In een recent interview met RetailDetail benadrukte CEO Armin Devender dat Inno sterker uit de crisis zal komen, met vernieuwde winkels, een positionering als omnichannel luxewarenhuis en meer aandacht voor food.

 

Zopas verscheen bij Lannoo Campus het boek ‘The Future of Department Stores’, waarin retailexpert Erik Van Heuven en journalist Stefan Van Rompaey (RetailDetail) op verkenning gaan in de wereld van de warenhuizen. Gesprekken met internationale investeerders en managers brengen de uitdagingen en kansen voor deze boeiende retailsector in kaart.

 

Citaat over het boek The future of Department Stores