Galeries Lafayette wil nog 11 winkels in franchise geven

Shutterstock.com

Drie jaar nadat Galeries Lafayette het beheer over 22 regionale winkels heeft overgedragen aan vastgoedmaatschappij FIB, plant de Franse warenhuisketen een nieuwe franchise-operatie, waarbij dit keer elf vestigingen betrokken zijn.

 

Middelgrote steden

Zeven van de elf warenhuizen komen onder beheer van SGM. Deze vastgoedonderneming, die een tiental winkelcentra in stadscentra in Frankrijk bezit en exploiteert, zou de winkels in Angers, Dijon, Grenoble, Le Mans, Limoges, Orléans en Reims overnemen, schrijft Le Figaro.

 

Drie andere winkels, meer bepaald die in Pau, Rosny en Tours, zullen worden overgenomen door Hermione People & Brands, de detailhandelafdeling van FIB van zakenman Michel Ohayon. In 2018 nam Ohayon al 22 Galeries Lafayette-winkels over in middelgrote Franse steden.

 

Tot slot wordt het warenhuis in Avignon toevertrouwd aan de franchisenemers die de winkel in Béziers exploiteren, Philippe Semperé en Nicolas Chambon.

 

Wendbaarder

De operatie maakt de warenhuisketen naar eigen zeggen een stuk wendbaarder. Het stelt haar in staat cash te genereren terwijl de zichtbaarheid en reputatie van het merk in heel Frankrijk behouden blijft. Galeries Lafayette wil zich in de eerste plaats toespitsen op haar grootste winkels, op het versnellen van haar omnichannelstrategie en op gerichte internationale expansie.

 

"De crisis die we net hebben doorgemaakt is een kans om onze transformatie te versnellen. Meer dan ooit zijn we overtuigd van de relevantie van het warenhuismodel en willen we dat model versterken via verschillende formules die meer gespecialiseerd zijn en een sterkere lokale verankering hebben", verklaarde topman Nicolas Houzé in een communiqué.

 

De elf betrokken warenhuizen vertegenwoordigen een jaarlijkse omzet van zo’n 200 miljoen euro. Volgens het bedrijf zal de operatie, die begin volgend jaar zou worden afgerond, geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.