Gazelle-eigenaar wordt grootste fietsenfabrikant ter wereld

Shutterstock.com

Het Nederlandse Pon.Bike neemt Dorel Sports uit de Verenigde Staten over. Zo krijgen fietsmerken als Gazelle en Kalkhoff plots gezelschap van onder meer Cannondale en Schwinn en worden ze samen naar eigen zeggen de grootste fietsenfabrikant ter wereld.

 

Gezamenlijke omzet van 2,5 miljard euro

Met de overname is een bedrag van 810 miljoen dollar (700 miljoen euro) gemoeid. Naast Cannondale en Schwinn - het populairste fietsenmerk in de Verenigde Staten – is Dorel Sports tevens eigenaar van de merken GT, Caloi en IronHorse. Jaarlijks verkoopt het bedrijf voor 1,2 miljard dollar (zowat een miljard euro) aan fietsen. De deal zou voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 afgerond worden, meldt De Tijd.

 

De overname maakt van Pon.Bike de grootste fietsenfabrikant ter wereld, met een jaarlijkse omzet van circa 2,5 miljard euro. Momenteel is Giant nog wereldmarktleider: het Taiwanese bedrijf slijt elk jaar voor 2,1 miljard euro aan fietsen.

 

Transformatie

Pon is zich het afgelopen decennium steeds sterker gaan richten op de fietsenmarkt: het begon met de overname van het Nederlandse Gazelle in 2012. Later kwamen daar Kalkhoff en Focus uit Duitsland, Cervélo en Santa Cruz in de Verenigde Staten en Urban Arrow en BBB Cycling in Nederland bij. De holding probeerde ook zijn concurrent Accell (eigenaar van Batavus, Sparta en Koga) in te lijven, maar die overnamepoging mislukte.

 

Pon is vooral bekend als importeur van de Volkswagen-merken in Nederland. Nu biedt de onderneming een hele waaier aan mobiliteitsoplossingen aan: zo is de holding ook eigenaar van Swapfiets (leasing van fietsen) en is ze aandeelhouder van autodeelbedrijf Greenwheels.

 

De ontwikkeling van Pon toont enige gelijkenissen met die van D'Ieteren in België, al staat het Nederlandse bedrijf al een stuk verder in het proces. Vorige week kondigde de VW-importeur uit Elsene immers aan een fietsenwinkelketen met landelijke dekking te willen uitbouwen. D’Ieteren was via start-upincubator Lab Box ook al betrokken bij de ontwikkeling van Poppy (deelauto's), tweedehandsleasingplatform Lizy en mobiliteitsapp Skipr.