"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen
Shutterstock

Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.

 

Dubbele vlag

Unilever, het concern boven wereldmerken als Axe, Dove, Ola, Knorr en Lipton (om slechts die bij naam te noemen), heeft nu nog twee hoofdkantoren: een in Londen en een in Rotterdam (foto). Dat is nog een restant van de fusie tussen het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers in 1930. Naast twee hoofdkantoren heeft Unilever overigens ook nog altijd twee juridische entiteiten en twee beursnoteringen (in Londen én Amsterdam).

 

Toen het Amerikaanse Kraft Heinz vorig jaar een ongevraagd bod op Unilever uitbracht, beloofde topman Paul Polman om de ingewikkelde ‑ en tegelijk ook wel dure ‑ organisatiestructuur van nabij te bekijken. Volgens Polman beperkt die dubbele vlag trouwens ook de slagkracht van Unilever wanneer dat zelf op overnamepad zou gaan. De Financial Times schrijft nu dat de kans groeit dat Unilever zijn hoofdkantoor in Rotterdam zou vestigen en citeert een betrokken Britse ambtenaar, die zegt dat het “geen grote verrassing” zou zijn als Unilever Nederland boven het Verenigd Koninkrijk verkiest.

 

Politiek getouwtrek

Mocht Unilever Londen de rug toekeren, dan zou dit een klap zijn in het gezicht van de Britse premier Theresa May. Die verlaagde in de aanloop naar de Brexit de vennootschapsbelasting al flink om zoveel mogelijk multinationals in Londen te houden. Op het Londense hoofdkantoor van Unilever alleen al werken zo’n 1.300 mensen, in heel het Verenigd Koninkrijk gaat het om 7.500 mensen.

 

Al laat ook de Nederlandse premier Mark Rutte, nota bene een ex-medewerker van Unilever, zich niet onbetuigd in de strijd. Zijn regering schafte onder meer de dividendbelasting af en Rutte & Co hebben nooit verhuld dat ze dat deden om Unilever ‑ dat in Nederland werk verschaft aan zo’n 3.000 mensen ‑ te overtuigen om te kiezen voor Rotterdam.

 

Bij het concern zelf is men heel zuinig met commentaar: “Kennelijk denkt men dit in Engeland”, reageert een woordvoerder van Unilever bij zakenkrant FD. “Maar de beslissing wordt voor het einde van het eerste kwartaal, dus voor eind maart genomen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Back to top