Geen postkantoren als buurtwinkels: bpost teruggefloten

Shutterstock.com

Bpost lanceerde het idee om in de toekomst onder meer kranten en snoep te verkopen in een aantal landelijke kantoren. Maar volgens Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter is dat “niet de rol van bpost".

 

Toekomstplannen

Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet gaf maandag zijn visie over de toekomst van het postbedrijf. Omdat de brievenpost sterk blijft dalen, moet bpost op zoek naar andere inkomsten. Een deel van het verlies wordt uiteraard gecompenseerd door de boomende pakjesbusiness, maar Van Avermaet wil ook diversifiëren, en de (landelijke) verkooppunten inzetten voor andere activiteiten. Hij dacht daarbij aan de verkoop van bijvoorbeeld broodjes, kranten of snoepgoed. Ook zouden klanten er terecht kunnen voor het maken van kopieën of om iets af te printen.

 

De uitspraken van Van Avermaet schoten uiteraard in het verkeerde keelgat bij Buurtsuper.be, de federatie van buurtsupermarkten en speciaalzaken. Algemeen directeur Luc Ardies noemde de plannen van Bpost “behoorlijk hallucinant”. Het verkopen van voeding behoort niet tot de 'core business' van bpost, vindt hij. “Als een half staatsbedrijf gaat concurreren met de lokale kruidenier, die bijna de klok rond werkt en veel moeite moet doen om het hoofd boven water te houden, waar zijn we dan mee bezig?”, verklaarde Ardies in Het Nieuwsblad.

 

"Geen concurrentie met buurtwinkels"

Ook in politieke kringen kon het voorstel van Van Avermaet op weinig bijval rekenen. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter ziet het alvast niet zitten en nam intussen contact op met de CEO. “Het is niet mijn visie op wat bpost moet doen”, zegt ze in GVA. “Maar ik heb intussen begrepen dat dit ook niet is hoe bpost zelf de toekomst van zijn kantoren ziet. Ik kan alle lokale middenstanders geruststellen: bpost zal met jullie niet concurreren als supermarkt of buurtwinkel.”

 

Volgens De Sutter wil het postbedrijf wel verder onderzoeken hoe het netwerk van 660 kantoren verspreid over heel België maatschappelijk beter benut kan worden. “Hoe we dat invullen en wat er allemaal mogelijk is, daarover zullen we het komende jaar met bpost overleggen”, besluit ze.