Geen sluiting, wel winkelen op afspraak voor Belgische retailers

Shutterstock.com

De Belgische regering heeft strengere lockdownmaatregelen afgekondigd om de stijgende coronacijfers weer naar beneden te krijgen. Voor niet-essentiële winkels geldt winkelen op afspraak vanaf zaterdag.

 

Gedurende vier weken

Geen algemene winkelsluiting, wel striktere regels gedurende vier weken: dat is het compromis dat de Belgische regering bereikte na een vergadering van het overlegcomité woensdagochtend. Winkelen moet voortaan op afspraak gebeuren, net als in Nederland momenteel. Shoppers mogen maximum één bijkomend persoon meenemen, als die onder hetzelfde dak leeft. In grote winkels zoals Ikea mogen maximaal 50 mensen tegelijk binnen. Burgemeesters moeten erop toezien dat niet te veel mensen tegelijk in de winkelstraten aanwezig zijn.
 

De niet medische contactberoepen – waaronder de kappers – moeten weer dicht, ook al had de premier eind januari nog gezegd: “Als we de kapperszaken openen, zal dat ook voorgoed zijn.”

 

Geen besmettingshaarden

Handelsfederatie Comeos heeft altijd benadrukt dat winkels geen besmettingshaarden zijn. Na de tweede lockdown, in november, was er veel kritiek ontstaan na de uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat de sluiting van de niet-essentiële winkels een ‘schokeffect’ moest creëren.
 

Ook Mode Unie had opgeroepen om de winkels open te houden. Een sluiting tijdens de Paasvakantie, die cruciaal is voor de omzet van het voorjaar, zou de omzet van het lente-zomerseizoen met 40 procent doen dalen. Dat zou een golf van faillissementen kunnen veroorzaken: de reserves zijn op en de facturen voor de geleverde zomercollecties moeten bij heel wat modehandelaars nog betaald worden.