Gentse Veldstraat is drama, maar "geen concrete plannen" voor heraanleg

De vernieuwing van de Veldstraat komt er niet vóór 2024
Shutterstock.com

Al jaren ligt de Gentse Veldstraat er erbarmelijk bij, maar een heraanleg zal toch nog zeker drie jaar op zich laten wachten. Ondertussen neemt de leegstand in de populaire winkelstraat wel af.

 

"Geen concrete plannen"

De Veldstraat in Gent is een van de duurste winkelstraten van België, maar ze ligt er barslecht bij, met losliggende kasseien en gaten in het wegdek. Volgens schepen van openbare werken Filip Watteeuw is een heraanleg evenwel niet voor morgen: "De plannen zijn niet concreet. Tegen het einde van deze bestuursperiode zouden ze uitgevoerd worden, wellicht in 2024", zegt zijn woordvoerder in De Standaard.

 

De versnippering van bevoegdheden bemoeilijkt de zaken: de stad Gent staat in voor het beheer van de voetpaden, terwijl de rioleringen onder het wegdek de bevoegdheid zijn van intercommunale TMVW en de verantwoordelijkheid voor het wegdek tussen en rond de tramsporen bij De Lijn ligt. Die laatste beweert dat een heraanleg zou kunnen starten in 2022-2023, maar schepen Watteeuw acht dat niet realistisch aangezien er nog geen bouwvergunning of bestek is. Volgens hem is de vervoersmaatschappij niet klaar om over twee jaar met de werken te beginnen, die naast de heraanleg van de Veldstraat ook de vernieuwing van de Zonnestraat, het Koophandelsplein, de Nederkouter en de Kortrijksepoortstraat omvatten.

 

Ondanks de problemen is de leegstand in de Veldstraat na een moeilijke periode opnieuw afgenomen: slechts drie van vijftig winkelpanden in de straat staan nog leeg. Volgens insiders zijn de huurprijzen de voorbije vijf jaar lichtjes gedaald, vooral aan de kant van de Zonnestraat.