Geraakt Hema niet verkocht?

Geraakt Hema niet verkocht?

De Nederlandse warenhuisketen Hema, die sinds september in de etalage staat, geraakt maar moeilijk verkocht. Geïnteresseerde partijen vinden de keten te duur. Eerdere verkooppogingen mislukten ook al. 

 

Twee overnamekandidaten naar tweede ronde

Eigenaar Lion Capital heeft Hema in september vorig jaar voor de derde keer te koop gezet, na twee eerdere gefaalde pogingen in 2011 en 2014. Ook nu verloopt het verkoopproces moeizaam, meent het Financieele Dagblad te weten van ingewijden. 


Nog twee potentiële kopers zouden in de running zijn: het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van de Nederlandse investeerdersgroepen Gilde en Alpinvest gingen begin dit jaar door naar de tweede ronde, meent de zakenkrant. De vraagprijs, die naar verluidt tussen het miljard en 1,3 miljard euro ligt, zouden de betrokkenen echter te hoog vinden.


Hema investeert vandaag fors in verdere groei, vooral in het buitenland, met een nieuw internationaal winkelconcept en kleinere vestigingen op convenience-locaties zoals luchthavens en stations. In de Benelux alleen al investeerde de retailer zo 12 miljoen euro vorig jaar.

 

Vraagtekens bij potentieel

Er weerklinken desalniettemin twijfels over het potentieel van Hema, dat jarenlang verliezen leed, maar vorig jaar in zijn derde kwartaal voor het eerst weer voorzichtige winst kon boeken. Financieel zit de warenhuisketen nog met een stevige schuldenberg, volgens het FD veroorzaakt doordat Lion Capital de eigen overname door Hema liet terugbetalen in de vorm van dure leningen. Ook zou Hema amper nog eigen vastgoed hebben.


Ook de toenemende concurrentie is een bron van zorgen: Hema zit steeds meer gevangen tussen populaire non-fooddiscountketens aan de onderkant van de markt en luxewarenhuizen aan de andere markt anderzijds, om het nog maar niet te hebben over de onlineconcurrentie.