Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail

Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail
http://www.shutterstock.com/nl/pic-212485072/

Steeds meer retailers beginnen gebruik te maken van, of doen onderzoek naar, het gebruik van gezichtsherkenning in hun winkels. Voorlopig is de consument echter nog niet helemaal klaar om overal gevolgd te worden.

 

Aangepaste advertenties

Gezichtsherkenning kan door retailers gebruikt worden om de reclame of service in de winkels volledig aan te passen aan de noden van de klant. Zo kan de inhoud van de schermen in een winkel veranderd worden wanneer een bepaalde klant de winkel binnen stapt, maar ook het personeel kan op de hoogte gebracht worden van bijvoorbeeld een nakende verjaardag van een shopper.

 

Een deel van de technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik door onder andere de politie, maar die wordt nu aangepast voor gebruik in de retailwereld. Eén van de redenen voor het gebruik van gezichtsherkenning is de concurrentie van de online wereld, waar advertenties die zijn aangepast aan de gebruiker momenteel al schering en inslag zijn. Met gezichtsherkenning kan dat systeem ook overgebracht worden naar de fysieke wereld.

 

Heel wat klanten zijn momenteel echter nog terughoudend over het gebruik van gezichtsherkenning binnen het retaillandschap. “Heel wat retailers zijn bang van de terugslag die zou ontstaan als ze ontdekt worden”, zegt Bryan Roberts van retailmarketig bedrijf TCC Global aan Bloomberg. “Je kan die data anoniem vergaren, maar zodra consumenten weten dat ze gevolgd worden door een winkelcentrum, zijn ze minder geneigd om nog terug te komen.”

 

Daarom dat retailers voorlopig nog redelijk stil zijn over het gebruik van gezichtsherkenning, maar het is geen geheim dat er in de nabije toekomst winkels gaan opduiken waar de technologie openlijk gebruikt wordt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Hema gaat Arabisch en opent winkels in Midden-Oosten

15/01/2018

Voor het eerst in zijn geschiedenis waagt Hema zich buiten Europa: het opent dit jaar drie winkels in Dubai. In de komende vijf jaar wil de Nederlandse keten een fors aantal winkels in het Midden-Oosten openen.

Metro Group tevreden met eerste kwartaal

15/01/2018

De Duitse Metro Group is tevreden met de prestaties in het eerste kwartaal. De omzet steeg na wisselkoersen wel met slechts 0,2%, maar op vergelijkbare basis was er een groei van 0,8%.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Stekker uit bijna 150 geldautomaten in supermarkten

11/01/2018

Uitbaters van supermarkten mogen niet langer de geldautomaat in hun zaak zelf vullen met bankbriefjes. Een wet uit 1990 bepaalt namelijk dat enkel een beveiligingsfirma dat nog mag, zelfs al liggen er maar enkele meters tussen de kassa’s en de automaat.

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

11/01/2018

Het aantal marktkramers is op vijf jaar tijd met 3,8% toegenomen, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Eind 2016 waren er in ons land 7.798 marktkramers actief.

Back to top