Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail | RetailDetail

Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail

Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail
http://www.shutterstock.com/nl/pic-212485072/

Steeds meer retailers beginnen gebruik te maken van, of doen onderzoek naar, het gebruik van gezichtsherkenning in hun winkels. Voorlopig is de consument echter nog niet helemaal klaar om overal gevolgd te worden.

 

Aangepaste advertenties

Gezichtsherkenning kan door retailers gebruikt worden om de reclame of service in de winkels volledig aan te passen aan de noden van de klant. Zo kan de inhoud van de schermen in een winkel veranderd worden wanneer een bepaalde klant de winkel binnen stapt, maar ook het personeel kan op de hoogte gebracht worden van bijvoorbeeld een nakende verjaardag van een shopper.

 

Een deel van de technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik door onder andere de politie, maar die wordt nu aangepast voor gebruik in de retailwereld. Eén van de redenen voor het gebruik van gezichtsherkenning is de concurrentie van de online wereld, waar advertenties die zijn aangepast aan de gebruiker momenteel al schering en inslag zijn. Met gezichtsherkenning kan dat systeem ook overgebracht worden naar de fysieke wereld.

 

Heel wat klanten zijn momenteel echter nog terughoudend over het gebruik van gezichtsherkenning binnen het retaillandschap. “Heel wat retailers zijn bang van de terugslag die zou ontstaan als ze ontdekt worden”, zegt Bryan Roberts van retailmarketig bedrijf TCC Global aan Bloomberg. “Je kan die data anoniem vergaren, maar zodra consumenten weten dat ze gevolgd worden door een winkelcentrum, zijn ze minder geneigd om nog terug te komen.”

 

Daarom dat retailers voorlopig nog redelijk stil zijn over het gebruik van gezichtsherkenning, maar het is geen geheim dat er in de nabije toekomst winkels gaan opduiken waar de technologie openlijk gebruikt wordt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.