Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail | RetailDetail

Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail

Gezichtsherkenning in opkomst binnen retail
http://www.shutterstock.com/nl/pic-212485072/

Steeds meer retailers beginnen gebruik te maken van, of doen onderzoek naar, het gebruik van gezichtsherkenning in hun winkels. Voorlopig is de consument echter nog niet helemaal klaar om overal gevolgd te worden.

 

Aangepaste advertenties

Gezichtsherkenning kan door retailers gebruikt worden om de reclame of service in de winkels volledig aan te passen aan de noden van de klant. Zo kan de inhoud van de schermen in een winkel veranderd worden wanneer een bepaalde klant de winkel binnen stapt, maar ook het personeel kan op de hoogte gebracht worden van bijvoorbeeld een nakende verjaardag van een shopper.

 

Een deel van de technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik door onder andere de politie, maar die wordt nu aangepast voor gebruik in de retailwereld. Eén van de redenen voor het gebruik van gezichtsherkenning is de concurrentie van de online wereld, waar advertenties die zijn aangepast aan de gebruiker momenteel al schering en inslag zijn. Met gezichtsherkenning kan dat systeem ook overgebracht worden naar de fysieke wereld.

 

Heel wat klanten zijn momenteel echter nog terughoudend over het gebruik van gezichtsherkenning binnen het retaillandschap. “Heel wat retailers zijn bang van de terugslag die zou ontstaan als ze ontdekt worden”, zegt Bryan Roberts van retailmarketig bedrijf TCC Global aan Bloomberg. “Je kan die data anoniem vergaren, maar zodra consumenten weten dat ze gevolgd worden door een winkelcentrum, zijn ze minder geneigd om nog terug te komen.”

 

Daarom dat retailers voorlopig nog redelijk stil zijn over het gebruik van gezichtsherkenning, maar het is geen geheim dat er in de nabije toekomst winkels gaan opduiken waar de technologie openlijk gebruikt wordt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Back to top